Aktuelt
Frokostseminar i Molde 4. desember: Varsling i arbeidsforhold
ADVISO inviterer til frokostseminar om varsling i arbeidsforhold i Molde onsdag 4. desember kl. 09.00-10.30.
LES ARTIKKELUkens tips – uke 43: KI-forordningen
Viste du at KI-forordningen, også kjent som “AI-act,” er en lov vedtatt av EU for å regulere kunstig intelligens? Målet er å sikre at KI-systemer er trygge, pålitelige og respekterer grunnleggende menneskerettigheter. Forordningen fokuserer spesielt på høyrisiko KI-systemer og innfører dermed strenge krav for utvikling og bruk av disse. Dette medfører at enkelte KI-funksjoner blir ulovlige, ved at systemene tilordnes kategorier som spenner fra lavrisiko til helt uakseptabel risiko. Hvilke krav og forbud som vil gjelde for den enkelte er avhengig av hvilken kategori systemet tilhører.
Ukens tips – uke 42: Arbeidstakeroppfinnelse
Visse dere at dersom en arbeidstaker finner opp en patenterbar oppfinnelse utenom sitt arbeidsforhold, vil arbeidsgiver ha fortrinnsrett å inngå en avtale med arbeidstaker om helt eller delvis overta retten til oppfinnelsen, jf. arbeidstakeroppfinnelsesloven § 4 (3).. Kravet er at utnyttelsen faller innenfor bedriftens virksomhet og at avtalen inngås innen 4 måneder etter arbeidsgiver har mottatt melding om oppfinnelsen.
Frokostseminar 12. november: Kan god service øke leverandørens ansvarseksponering?
ADVISO Advokatfirma inviterer til et frokostseminar hvor vi setter søkelys på ansvarsregulering i leverandørkontrakter.
LES ARTIKKELUkens tips – uke 41: Avkall på regressadgang hos forsikringsselskap
Vi ser en større tendens i kommersielle kontrakter at det avtales at partenes forsikringsselskap skal gi avkall på sin regressadgang mot den andre parten («Waiver of subrogation»). Før en slik klausul avtales, må partene avklare dette med sine forsikringsselskaper. Hvis ikke dette gjøres, kan forsikringsutbetalingen bli avkortet, eller i ytterste konsekvens kan forsikringsdekningen bortfalle.
Avklaring om at CBAM innføres via fremleggelse av statsbudsjettet
Lenge har det vært usikkert om CBAM skal innføres i Norge til frustrasjon for næringslivet som har behov for å tilpasse seg regelverket. CBAM er kort oppsummert en avgift på CO2-innhold i enkelte varer ved import til EU. Formålet EU har med å innføre forordningen er å hindre at produksjonen flyttes til land med lavere utslippskostnader og stimulere land til å redusere sine utslipp. Ved å innføre toll på varer vil de nå likestilles med varer produsert i Europa. Målet til EU er å oppnå konkurranse på like vilkår, samtidig som klimamålene overholdes.
LES ARTIKKELUkens tips – uke 40: Visste du at du kan ha plikt til å tilby «annet passende arbeid» også ved oppsigelser begrunnet i arbeidstakers forhold?
Utgangspunktet etter arbeidsmiljøloven § 15-7 annet ledd er at oppsigelse på grunn av «driftsinnskrenkning eller rasjonaliseringstiltak» ikke vil være saklig dersom arbeidsgiver har annet passende arbeid å tilby. Etter ordlyden er det kun i tilfeller der oppsigelsen skyldes virksomhetens forhold at plikten inntrer. I en dom fra 16. juni 2024 uttalte imidlertid Høyesterett at det kan foreligge en «begrenset og situasjonsbestemt» plikt til å tilby omplassering før oppsigelse begrunnet i arbeidstakers forhold. Omplasseringsplikten kan etter Høyesteretts syn utledes av saklighetskravet, og interesseavveiningen som arbeidsgiver må foreta ved oppsigelser begrunnet i arbeidstakers forhold, hvor arbeidsgivers interesse i å avslutte forholdet, arbeidstakers interesse i å fortsette arbeidsforholdet og hvorvidt det foreligger en annen passende og ledig stilling vil være sentrale momenter i vurderingen av hvorvidt en omplasseringsplikt foreligger.
Styreansvar for manglende ESG rapportering
Vi har nå i større grad enn tidligere gått fra så kallet «soft law» til «hard law» innenfor ESG rapportering. Med både rapporteringskrav etter åpenhetsloven, regnskapsloven § 3-3 c (CRSD) og taksonomien, har bærekrafts rapportering blitt sidestilt med finansiell rapportering. Det er krav til attestering fra revisor og at styret skal signere rapporten som publiseres. En slik regulering og rapportering innebærer også at styret i mye større grad enn tidligere er ansvarlig for det arbeidet som utføres. Noe som igjen medfører at styret påtar seg risiko for styreansvar dersom det foreligger feil eller mangler ved rapporteringen.
LES ARTIKKELUken tips – uke 39: Påkravsgaranti – misbruksregelen (LB-2024-6148)
Visste du at det er en snever adgang for at en garantist skal være fritatt sin betalingsplikt ved et påkrav under en påkravsgaranti? Etter en påkravsgaranti (ofte kalt en «on-demand»-garanti) har en garantist i utgangspunktet en plikt til å gjennomføre betaling allerede ved det første påkravet. Som et av unntakene til denne betalingsplikten under en påkravsgaranti, er i tilfelle det foreligger et misbruk fra kreditors side. Lagmannsretten oppstiller i LB-2024-6148 et krav om at det ikke skal være en «rimelig tvil om at kravet er grunnløst» for garantisten skal være unnlatt betalingsplikten. Det vil altså si at de omstendighetene som skal gi grunnlag for å anvende misbruksregelen må være klare eller hevet over en rimelig tvil. Det oppstilles imidlertid ikke noe krav om at kreditoren har til hensikt å misbruke garantien. Basert på dette og garantisten svake posisjon ved utstedelse av en påkravsgaranti er det viktig at en garantist har et bevisst forhold til mulige konsekvenser ved en slik utstedelse. Videre anbefaler vi at en er nøye i utarbeidelsen av garantien, herunder garantiens rekkevidde og begrensninger.
Kristin Clemet til budsjettseminaret
Leder for tankesmien Civita bytter ut Oslo med Ålesund dagen da statsbudsjettet legges frem, og stiller som innleder på vårt budsjettseminar. CCO Maren Kleven Fox i Bunker Oil kommer også på scenen.
LES ARTIKKELFritaksmodellens betydning for verdiskapning
Fritaksmetoden har i den senere tid vært gjenstand for mye diskusjoner. Deler av debatten fremstår dessverre som preget av både manglende helhetstenking og forståelse av fritaksmodellens formål.
LES ARTIKKELUkens tips – uke 38: Fordelen ved «holdingselskap»
Den norske fritaksmodellen innebærer at aksjeselskaper som eier aksjer i andre selskaper som hovedregel er fritatt fra skatt på utbytte og gevinst ved salg fra disse aksjene. Det er imidlertid viktig å merke seg at 3 % av mottatt utbytte likevel skal beskattes i situasjoner hvor eierskapet ikke er over 90% (Skattekonsern). Formålet med fritaksmodellen er å unngå kjedebeskatning, hvor samme inntekt beskattes flere ganger i ulike selskapsledd. Det kan derfor være gunstig å forvalte midler via et aksjeselskap. I forlengelsen av dette møter vi ofte bedriftseiere som undersøker mulighetene for å eie sitt «driftsselskap» via et «eierselskap». I senere versjoner av ukens tips vil vi belyse ulike fremgangsmåter for å oppnå en slik holdingstruktur og/eller skattekonsern.
Budsjettseminar 7. okt 2024
7. oktober legger Støre-regjeringen frem sitt siste statsbudsjett før stortingsvalget i 2025. Hvem vil Trygve Slagsvold Vedum fri til og hvem vil måtte svi i dette valgkampbudsjett?
LES ARTIKKELUkens tips – uke 37: Ingen yrkesskadedekning i pauser på hjemmekontor
Visste du at Høyesterett avsa en dom den 2. september 2024 (HR-2024-1571-A) som avklarer at arbeidstakere ikke er yrkesskadedekket i pauser fra arbeidet på hjemmekontor? Saken gjaldt en lege som under en helgevakt hadde tatt en arbeidsøkt i hjemmet, hvor hun da også tok en matpause, før hun skulle reise tilbake til arbeidsstedet. I matpausen gikk hun ut i hagen, falt og skadet foten stygt. Høyesterett konkluderte med at legen ikke var «i arbeid» da skaden inntraff, og hun var derfor ikke yrkesskadedekket. Den romslige praksisen som gjelder for skader som skjer i pauser på det ordinære arbeidsstedet, får dermed ikke anvendelse når arbeidstaker jobber fra hjemmekontor.
Ukens tips - uke 36: Konvensjonalbøter
Visste du at avtalte konvensjonalbøter funger som en ansvarsbegrensning i kontrakten og har som formål å skape forutberegnelighet mellom partene? Konvensjonalbot er en forhåndsavtalt botregime som en part påtar seg å betale i tilfelle kontraktsbrudd. Dette kan være kontraktsbrudd som forsinket leveranse, ytelsesmangler på produktet osv. Bakgrunnen for å avtale konvensjonalbøter er at partene på forhånd skal avtale de erstatningsmessige konsekvensene ved et kontraktsbrudd, og partene kan da heller konsentrere seg om utførelsen av arbeidet enn å være i en erstatningsmessig konflikt. Dersom partene avtaler bort konvensjonalbotregimet kan konsekvensen være økt ansvarseksponering, hvor en kan bli ansvarlig for hele det økonomiske tapet til den andre parten. Dette kan da skape en uoversiktlig situasjon – særlig for en leverandør som leverer inn til et større prosjekt.
Frokostseminar 24. sept: Varsling i arbeidsforhold
ADVISO inviterer til frokostseminar om varsling i arbeidsforhold tirsdag 24. september kl. 09.00-10.30, med frokostservering fra 08:30.
LES ARTIKKELUkens tips - uke 35: Visste du at det finnes regler som pålegger en offentlig oppdragsgiver å avlyse en anbudsprosess?
Slike tilfeller vil typisk være ved uklarheter i konkurransegrunnlaget, ulovlige tildelingskriterier eller kvalifikasjonskrav. I tillegg der det er motstridende opplysninger mellom kunngjøringen og konkurransegrunnlaget, samt der hvor oppdragsgivers evaluering strider mot konkurransegrunnlaget. Tommelfingerregelen er at dersom feilen har påvirket eller har potensial til å påvirke deltakerinteressen eller konkurransens utfall, foreligger det en avlysningsplikt.
Salgspant ved leveranser til skipsbyggingsprosjekter
Ved utstyrsleveranser blant annet til verft avtales det normalt milepælsbetalinger, noe som innebærer at en leverandør ofte leverer utstyr helt eller delvis på kreditt. Som sikkerhet for at verftet betaler iht. de avtalte milepælene, avtales det ofte salgspant i det leverte utstyret. En leverandør må imidlertid være oppmerksom på de begrensninger som panteloven setter knyttet til muligheten til å avtale salgspant.
LES ARTIKKELUkens tips - uke 33: Voldgiftsavgjørelse er offentlige om annet ikke avtales
For mange er det ønskelig at en tvist og utfallet av en tvist ikke blir kjent for offentligheten. Voldgift er en måte å unngå offentlighet rundt tvisten, men da bør en merke seg at dersom annet ikke avtales mellom partene i forbindelse med at man avtaler voldgift eller i forbindelse med at voldgiftssak initieres, vil resultatet av voldgiftens dom være offentlig.
Seminar 27. august: Er du klar for styrerollen?
Det å påta seg et styreverv gir spennende og lærerike muligheter til å bidra i selskapets utvikling. Styrearbeid har både en kommersiell side knyttet til strategi og forretningsutvikling, og en formell side relatert til selskapets etterlevelse av de mange krav som stilles til en virksomhet. Som styremedlem har man derfor også et formelt ansvar som må ivaretas.
LES ARTIKKELUkens tips - uke 32: Kameraovervåkning på arbeidsplassen
Visste du at dersom en arbeidsgiver ønsker å installere overvåkingskamera på arbeidsplassen, gjelder både reglene i personvernforordningen (GDPR), reglene om kontrolltiltak i arbeidsmiljøloven og spesialreglene i forskriften for kameraovervåking i virksomhet (kameraforskriften)? På den ene siden har arbeidstakere rett til privatliv, også på arbeidsplassen, og på den andre siden kan arbeidsgiver ha et legitimt behov for kameraovervåking av hensyn til forsvarlig drift. Det er derfor flere interesser som må veies opp mot hverandre før et slikt kontrolltiltak skal innføres, og arbeidsgiver må kunne vise til vurderinger og drøftinger i tråd med regelverket, hvor også de tillitsvalgte har vært involvert.
Ukens tips - uke 31: Markedsføring av bærekraftspåstander
Visste du at markedsføringsloven også stiller krav til hvordan du kan markedsføre produkter som bærekraftige eller «grønne»? Forbrukertilsynet har laget en egen veileder for hvordan markedsføringsloven må forstås i relasjon til bærekraftpåstander. Helhetsinntrykket må være korrekt, tydelig og balansert, og påstander må kunne dokumenteres. Jo mer generelle påstandene er (eks. miljøvennlig, grønn etc.) jo strengere krav stilles til dokumentasjon. EU har også foreslått enda strengere regler om miljøpåstander i markedsføring, som blant annet innebærer at påstandene må verifiseres av en uavhengig kontrollør, men disse kravene er enda ikke vedtatt.
Ukens tips - uke 30: Leietakers bruk av utleiers lokaler
I en leieavtale bør det reguleres hva leieobjektet kan benyttes til. Leietakers bruk av leieobjektet er avgjørende for om utleien vil være avgiftspliktig og om utleier har fradragsrett for merverdiavgift. Det bør derfor være angitt i leieavtalen hva som er det avgiftsmessige utgangspunktet for leieforholdet ved leiestart, og videre si noe om hvilke konsekvenser avgiftsmessige endringer skal ha for partene, samt hvem av utleier og leietaker som har den økonomiske risikoen for slike endringer. Benytter man meglerstandardene må partene angi hvilke deler av leieobjektet som skal inngå i utleiers frivillige registrering. Merverdiavgiftsbestemmelsene i standardene angir leiers plikter for å sikre avgiftspliktig bruk ved fremleie, leiers informasjons- og dokumentasjonsplikter i forhold til avgiftspliktig bruk mv. Standardens utgangspunkt er at leietaker skal holde utleiers skadesløs for tap som utleier blir påført som følge av leietakers bruksendring, fremleie, selskapsmessige endringer, forsømmelser og regelendringer for leietakers virksomhet.
Ukens tips - uke 29: Når må voldgiftsklausulen påberopes?
Det følger av voldgiftsloven § 7 at domstolen skal avvise et søksmål om rettsforhold som er underlagt voldgift. Men når i prosessen må en voldgiftsklausul påberopes? I en relativt nylig avsagt Høyesterettsavgjørelse fremgår at det var for sent å begjære en sak avvist grunnet voldgiftsklausul i tilsvaret for tingretten, ettersom dette ikke hadde blitt begjært i tilsvaret til forliksrådet. Dersom man ønsker å unngå domstolsbehandling, hvor det er avtalt voldgift, må man dermed uttrykkelig allerede ved tilsvar til forliksrådet begjære saken avvist som følge av voldgiftsklausul.
Plikt til å tilby «annet passende arbeid» ved oppsigelse begrunnet i arbeidstakers forhold?
At det finnes en generell plikt til å tilby «annet passende arbeid» ved nedbemanning, herunder at en oppsigelse ikke vil være saklig hvis slik annet passende arbeid finnes, er de fleste arbeidsgivere godt kjent med. I en dom fra 16. juni år har derimot Høyesterett uttalt at det også kan gjelde en plikt til å tilby omplassering før oppsigelse grunnet arbeidstakers forhold.
LES ARTIKKELUkens tips - uke 28: Retningslinjer for bruk av AI
Visste du at bruk av AI (kunstig intelligens) på mange måter allerede er regulert av eksisterende norsk regelverk? De juridiske problemstillingene som kan oppstå i denne forbindelse er nemlig mange, og kan berøre områder som blant annet personvern, immaterialrett, cybersikkerhet, kontraktsrett og erstatningsrett. Uavhengig av det regelverk som forventes å komme fra EU, er det derfor viktig at arbeidsgivere har et bevisst forhold til ansattes bruk av AI og etablerer retningslinjer som sikrer at gjeldende regelverk overholdes. Vi anbefaler derfor alle virksomheter å lage retningslinjer for bruk av AI på arbeidsplassen. Kort oppsummert bør retningslinjene si noe om instrukser for behandling av sensitiv informasjon, kildekritikk, hvem i virksomheten som er ansvarlig, kvalitetssikring av data, tiltak for åpenhet og opplæring av AI-systemer.
Ukens tips - uke 27: Hva er et varsel?
Visste du at det i desember 2023 kom en dom fra Høyesterett (HR-2023-2430-A) som fastslår at det ikke stilles formkrav til et varsel? Dommen klargjør at et varsel kan fremsettes både muntlig og skriftlig, i hvilken som helst sammenheng, og uten at man trenger å bruke begrepet «varsel». Det eneste kravet er at varselet fremsettes til en av aktørene det kan varsles til etter arbeidsmiljøloven, typisk en representant for arbeidsgiver. Et varsel kan videre omfatte ytringer som er en del av den alminnelige kommunikasjonen i en virksomhet. Dette medfører at arbeidsgivere fremover må være særlig oppmerksom på hvordan man håndterer og vurderer kritiske ytringer, samt sørge for at man har gode rutiner for behandling og oppfølging av disse.
God sommer fra oss i ADVISO - 2024
I mai i år arrangerte ADVISO frokostseminaret «Sunnmøre på vinnersporet igjen». Temaet appellerte, med mer enn 200 påmeldte. Vi valgte å formulere seminartemaet som et faktum, og ikke som et spørsmål. En av grunnene til det var våre erfaringer gjennom 2023.
LES ARTIKKELFaglig oppsummering - juli 2024
I denne faglige delen av årets sommerbrev kan du lese nærmere om noen utvalgte og dagsaktuelle faglige temaer, innenfor arbeidsrett, offentlige anskaffelser og skatterett.
LES ARTIKKELUkens tips - uke 26: CSRD
Visste du at i 2025 skal norske selskap for første gang rapportere etter EUs direktiv om selskapers bærekraftsrapportering (CSRD)? Rapporteringen vil gjelde for regnskapsåret 2024 og gjelder i første omgang banker, forsikringsforetak og noterte foretak med over 500 ansatte. I påfølgende år vil rapporteringsplikten utvides til å gjelde alle store foretak, samt noterte små- og mellomstore foretak. Rapporteringskravene vil også få store konsekvenser for selskaper som ikke er omfattet av reglene, fordi de største foretakene vil måtte innhente opplysninger fra sine leverandører for å kunne oppfylle kravene.
Ukens tips - uke 25: Markedsføring av bærekraftspåstander
Visste du at markedsføringsloven også stiller krav til hvordan du kan markedsføre produkter som bærekraftige eller «grønne»? Forbrukertilsynet har laget en egen veileder for hvordan markedsføringsloven må forstås i relasjon til bærekraftpåstander. Helhetsinntrykket må være korrekt, tydelig og balansert, og påstander må kunne dokumenteres. Jo mer generelle påstandene er (eks. miljøvennlig, grønn etc.) jo strengere krav stilles til dokumentasjon. EU har også foreslått enda strengere regler om miljøpåstander i markedsføring, som blant annet innebærer at påstandene må verifiseres av en uavhengig kontrollør, men disse kravene er enda ikke vedtatt.
ADVISO gratulerer Mostein med salget av Mostein Helse AS til en gruppe investorer som ledes av Berit Westad
Mostein har utviklet eiendomsprosjektet gjennom flere år og velger nå å overlate oppføringen av boligprosjektet til nye eiere.
LES ARTIKKELUkens tips - uke 24: Plikt til dokumentfremleggelse i tvister for domstolen
Visste dere at ved en tvistesak for domstolene følger det av tvisteloven § 21-5 at “enhver” plikter å gi tilgang til dokumenter mv. som kan utgjøre bevis. “Enhver” omfatter partene og vitnene, men også utenforstående tredjemenn. Tredjemann må imidlertid ha hånd om dokumentet eller nokså enkelt kunne skaffe det til veie.
Ukens tips - uke 23: Forkjøpsrett
Visste du at aksjelovens regler om forkjøpsrett ikke er en «forkjøpsrett» slik mange tror. Aksjelovens forkjøpsrett gir øvrige aksjeeiere en rett til å overta en aksje som har skiftet eier. Retten skal ikke gjøres gjeldende mot selger av aksjen, men mot erverver og innløsningssummen er ikke den samme kjøpesum som erverver har betalt, men skal fastsettes til aksjens virkelige verdi. For mange selskaper vil vi anbefale at aksjelovens bestemmelse om forkjøpsrett enten fravikes i selskapets vedtekter eller i en egen aksjonæravtale mellom partene.
Åpenhetsloven – husk fristen for å publisere en oppdatert redegjørelse
1. juli 2023 var første gangen selskap som oppfylte et av tre vilkår, 75 million i salgsinntekt, 35 million i balanse og mer enn 50 årsverk, skulle publisere en redegjørelse etter åpenhetsloven på sine nettsider. Arbeidet med åpenhetsloven er imidlertid et kontinuerlig arbeid og 1. juli 2024 er det igjen frist for å oppdatere redegjørelsen fra i fjor. For de selskapene som har oppfylt vilkårene i løpet av 2023, vil dette være frist for å publisere redegjørelsen for første gang.
LES ARTIKKELUkens tips uke 22 – Tinglysing av rettigheter i fast eiendom
En rettighet på en annen manns grunn både kan og bør tinglyses for å oppnå rettsvern. En slik rettighet kan blant annet være en avtale om veirett, parkering, forkjøpsrett o.l. Ved å tinglyse rettigheten vil den fremkomme av grunnboken og dermed bli kjent for enhver som undersøker hjemmelen. På denne måten oppnår rettigheten rettsvern. Et slikt rettsvern sikrer at ikke kjøper av eiendom kan gjøre gjeldende i god tro at rettigheten skal bortfalle eller ikke kan gjøres gjeldende. Tinglysingen gjennomføres av Kartverket, som også stiller krav til hvordan selve rettigheten utformes for at den skal kunne tinglyses.
Ukens tips – uke 21: Kolliderende standardvilkår - «battle of forms»
Dersom du inngår en kontrakt og ønsker at dine standardvilkår skal gjelde; er du bevisst på å gjøre dette til et tema i forhandlingene? Det er ikke upraktisk at begge parter i et kontraktsforhold ønsker at deres egne standardvilkår skal gjelde, men uten å ta opp spørsmålet ved kontraktsinngåelsen, og uten å henvise til vilkårene i kontrakten. Om det senere oppstår en uenighet, kan man risikere å sitte med to sett av standardvilkår uten føringer for hvilket sett som skal anvendes. Man faller da tilbake på alminnelig kontraktstolkning og det må foretas en helhetlig vurdering knyttet til hvilken løsning som skal legges til grunn. Vårt tips for å unngå en slik «battle of forms» er derfor å alltid oversende egne standardvilkår forut for endelig kontraktsinngåelse dersom man ønsker å bruke egne vilkår, samt be om bekreftelse fra motparten på at disse skal gjelde.
10 myter om offentlige anskaffelser
På ADVISO sitt frokostseminar den 22. mai «Sunnmøre på vinnersporet igjen», stilte vi spørsmålet: Hvordan kan offentlige anskaffelser påvirke verdiskapingen i næringslivet på Sunnmøre?
LES ARTIKKELUkens tips – uke 20: Foreldelsesfrist
Det er viktig å være oppmerksom på at den alminnelige foreldelsesfristen for pengekrav er 3 år. Det vil si at kreditor må få kravet betalt innen 3 år, eller få fristavbrudd innen samme periode. Dette reguleres inngående i foreldelsesloven med tilhørende praksis.
Ukens tips – uke 19: M&A forsikring
Visste du at det nå er mulig å få M&A forsikring også på de små og mellomstore transaksjonene. Med en M&A-forsikring kan man overføre risikoen for garantibrudd fra selger til forsikringsselskapet. Selger slipper da den usikkerhet en garantikatalog representerer i perioden etter salget, og kjøpers behov for escrow-konto for å dekke opp eventuelle garantikrav faller bort. Selger kan også fritt disponere over kjøpesummen uten å gjøre avsetninger for eventuelt fremtidig ansvar. Oppstår det garantikrav etter salget, vil dette meldes til og håndteres av forsikringsselskapet.
Panelsamtale under seminaret: Sunnmøre på vinnersporet igjen
Stemmer kartet med terrenget? Vi oppsummerer frokostseminaret med en panelsamtale der vi blant annet spør om dagens innledere er for optimistiske, eller om de utviklingstrekkene de har beskrevet gjelder for det meste av næringslivet på Sunnmøre.
LES ARTIKKELUkens tips – uke 18: Regulering av leien i husleieforhold
I næringsforhold er det viktig for utleier å følge opp med årlige endringer av leien i henhold til konsumprisindeksen. Husleieloven § 4-2 angir regelen om indeksregulering av leie både av lokaler og leie av bolig. Ved leie av lokaler har partene adgang til å fravike bestemmelsen i leieavtale. Er ingen slik avvikende regulering inntatt i kontrakten, er det husleielovens bestemmelser. I henhold til husleieloven kan begge parter kreve leien endret under nærmere bestemte forutsetninger. Meglerstandarden inneholder en klausul om at leien skal reguleres i samsvar med endringer i KPI hver 1. januar. Meglerstandarden legger opp til at leien ikke skal kunne reguleres under den leie som er avtalt på tidspunktet leiekontrakten ble inngått. Leienivået på kontraktsinngåelsestidspunktet vil dermed representere en minsteleie gjennom hele leieperioden.
Nye krav til innholdet i ansettelsesavtaler fra 1. juli 2024 – er din virksomhet klar?
Aktiviteten på arbeidsrettsområdet er stor, og 2024 er et år hvor de fleste virksomheter må tilpasse seg nye regler. Vi har tidligere skrevet om arbeidsvilkårsdirektivet og tilhørende endringer i arbeidsmiljøloven. Disse endringene har nå blitt vedtatt, og trer i kraft den 1. juli i år. I dette nyhetsbrevet vil vi se nærmere på de nye kravene til innholdet i ansettelsesavtaler, og gi råd til hvordan arbeidsgivere bør forberede seg.
LES ARTIKKELUkens tips – uke 17: Force Majeure
Visste du at de fleste force majeure bestemmelsene ikke inneholder reguleringer av såkalt «dobbel force majeure». For kontraktsparter som bruker kritiske underleverandører er det viktig at force majeure bestemmelsen i kontrakten gir rett til å påberope force majeure hvor det oppstår slike uforutsette hendelser hos underleverandører som medfører mangler eller forsinkede leveranser.
Ukens tips – uke 16: Plikt til dokumentfremleggelse i tvister for domstolen
Visste dere at ved en tvistesak for domstolene følger det av tvisteloven § 21-5 at “enhver” plikter å gi tilgang til dokumenter mv. som kan utgjøre bevis. “Enhver” omfatter partene og vitnene, men også utenforstående tredjemenn. Tredjemann må imidlertid ha hånd om dokumentet eller nokså enkelt kunne skaffe det til veie.
Hvor er tråden i regjeringens skatteendringer?
Etter to år med stadige skatteskjerpelser er det grunn for å spørre hva som er regjeringens motivasjon for endringene som legges på bordet.
LES ARTIKKELUkens tips – uke 15: Forkjøpsrett
Forkjøpsrett Visste du at aksjelovens regler om forkjøpsrett ikke er en «forkjøpsrett» slik mange tror. Aksjelovens forkjøpsrett gir øvrige aksjeeiere en rett til å overta en aksje som har skiftet eier. Retten skal ikke gjøres gjeldende mot selger av aksjen, men mot erverver og innløsningssummen er ikke den samme kjøpesum som erverver har betalt, men skal fastsettes til aksjens virkelige verdi. For mange selskaper vil vi anbefale at aksjelovens bestemmelse om forkjøpsrett enten fravikes i selskapets vedtekter eller i en egen aksjonæravtale mellom partene.
Varslingsregelverket – dom fra Høyesterett gir nyttig avklaring
LES ARTIKKELUkens tips – uke 14: Åpenhetsloven
30. juni 2024 er det frist for å levere redegjørelse for aktsomhetsvurderinger etter åpenhetsloven. Redegjørelsen skal beskrive negative forhold og vesentlige risikoer selskapet har oppdaget gjennom sine aktsomhetsvurderinger i 2023 og hvilke tiltak som er iverksatt. I forbindelse med en gjennomgang av redegjørelsene fra 2022 har Forbrukertilsynet uttalt at 1 av 5 av de kontrollerte virksomhetene manglet redegjørelse og at de redegjørelsene som var publisert i liten grad redegjorde for de negative forholdene de avdekket og tiltak, samt at mange virksomheter har løst arbeidet med ulike skjemaer uten å jobbe konkret med risiko og tiltak. Arbeidet med aktsomhetsvurderingene er et kontinuerlig arbeid som bedriftene må følge opp hvert år. Bedrifter som ikke følger kravene, kan i verste fall bli møtt med gebyr og tvangsmulkt.
Ukens tips – uke 13: Avtaler mellom selskapet og en aksjeeier eller selskapets ledelse
Visste du at aksjeloven har egne formaliakrav for avtaler som inngås mellom selskapet og en aksjeeier eller medlemmer av selskapets ledelse. Dersom selskapets ytelse overstiger en fastsatt terskelverdi på 2,5 % av balansesummen og kr. 100.000, er hovedregelen at avtalen skal godkjennes særskilt av selskapets styre. Styret skal videre utarbeide en skriftlig erklæring og redegjørelse som skal bekreftes av revisor og kunngjøres hos Foretaksregisteret. Manglende styrevedtak kan medføre fremtidig krav om tilbakeføring av selskapets ytelse.
Ukens tips – uke 12: Rettsmekling
Visste dere at endringer i tvisteloven § 8-3 medfører rettsmekling nå er utgangspunktet i sivile saker. Tidligere var det ikke adgang til å beslutte rettsmekling hvis en part motsatte seg dette. Rettsmekling kan nå besluttes likevel, dersom retten mener saken egner seg til det. Dette vil legge til rette for at saker kan løses på et tidligere tidspunkt.
Uken tips – Uke 11: GDPR – overføring av personopplysninger ut av EU/EØS
Visste du at all overføring av personopplysninger fra virksomheter og ut av EU/EØS krever et særskilt grunnlag for å være lovlig? Et slikt overføringsgrunnlag skal sikre at personopplysningene håndteres trygt og sikkert selv om de forlater EU/EØS. EU-kommisjonen har imidlertid besluttet at noen land og områder har et tilstrekkelig beskyttelsesnivå for personopplysninger, slik at overføringer til slike land og områder kan skje uten et særskilt overføringsgrunnlag, eller ytterligere vurderinger om beskyttelsesnivå. Merk at GDPR også oppstiller noen snevre unntaksregler for særlige situasjoner. Poenget med et overføringsgrunnlag er at det skal sikre den registrerte «nødvendige garantier» jf. GDPR art. 46. Det mest brukte overføringsgrunnlaget er EU-kommisjonenes standard personvernbestemmelser (Standard Contractual Clauses eller SCCs) vedtatt av EU-kommisjonen. Dette er et praktisk overføringsgrunnlag hvor partene da inngår EU sin standardavtale (sist oppdatert juni 2022).
Ukens tips - uke 10: Leieavtaler
Enten man er utleier eller leietaker vil en god leieavtale være avgjørende for å sikre lønnsomhet, forutsigbarhet og redusere risikoen for konflikt underveis i leieforholdet. All praksis viser at begge parter er best tjent med en omforent avtale og som begge parter har et bevist forhold til. Forum for næringsmegling og Eiendom Norge har utarbeidet flere såkalt «meglerstandard» som danner et godt utgangspunkt for hva som bør reguleres mellom partene i en avtale om leie av næringsbygg/lokaler - herunder hvem som har risikoen for bygget/lokalets tilstand og mangler, hvem har risiko for bygget/lokalets anvendelighet og egnethet, hvem har ansvaret for skatter og avgifter osv. Standardene tar utgangspunkt i en avveining mellom utleiers og leietakers interesser. Bruken av slike standere må derfor ikke skje uten et kritisk blikk, men må tilpasses det konkrete leieforholdet og partenes behov.
Ukens tips – uke 9
Visste du at en force majeure hendelse ikke innebærer et absolutt fritak for å levere kontraktsmessig ytelse, men kun et fritak så lenge force majeure-situasjonen varer. Straks hindringen opphører, eller kan unngås, må partene gjøre sitt for å oppfylle avtalen. Eventuelle ekstrakostnader for leverandøren skal, med mindre annet er uttrykkelig avtalt, bæres av leverandøren. Dette kan fort blir ikke-ubetydelige kostnader.
Hold av datoen 22. mai 2024
Etter virkningene av covid og lakseskatt, er sunnmørsk næringsliv på vinnersporet igjen? Hold av datoen 22. mai for å få svaret!
LES ARTIKKELUkens tips – uke 8
Visste du at etter konkurranseloven § 18 har selskaper og næringsdrivende plikt til å melde til Konkurransetilsynet om fusjoner, oppkjøp og avtaler som fører til kontroll i andre selskaper, dersom de involverte foretakene til sammen omsetter for over 1 milliard kroner i Norge årlig, men det er likevel ikke meldeplikt hvis bare ett av foretakene overstiger 100 MNOK i årlig omsetning i Norge. Det gjelder ingen konkret frist for når meldingen skal leveres. Det er likevel viktig å merke seg at det etter konkurranseloven § 19 er forbudt å gjennomføre meldepliktige fusjoner og oppkjøp før Konkurransetilsynet har fått melding og har behandlet saken.
Ukens tips – uke 7
Visste du at arbeidsgiveransvaret i konsern ble utvidet fra 1. januar 2024?
Frokostseminar 29.feb: Nye spilleregler i arbeidsmiljøloven og aksjeloven
Vi inviterer til frokostseminar på Krystall, Hotel 1904, den 29. februar 2023 kl. 09.00-11.00, med frokostservering fra 08:30.
LES ARTIKKELUkens tips – uke 6
Bruker du Orgalime S 2012 eller siste versjon S 2022, så merk at det der fremgår at alle tvister skal løses ved voldgift i henhold til voldgiftsbestemmelsene til International Chamber of Commers. Dette er i de fleste tilfeller upraktisk og uhensiktsmessig. Tvisten skal styres av ICC og partene vil også være forpliktet til å forskuttere en innbetaling til voldgiftsinstituttet. Størrelsen på forskuddet vil bero på størrelsen på den totale tvistesummen. Vi anbefaler derfor å avtale avvik fra tvisteløsningsbestemmelsen slik at for eksempel mindre tvister løses ved ordinære domstoler i Norge og større tvister løses ved voldgift i Norge og etter bestemmelsene som følger av den norske voldgiftsloven.
Salg av skip på annenhåndsmarkedet
I transaksjoner ved kjøp og salg av skip på annenhåndsmarkedet vil partene i de fleste tilfellene basere sin salgsavtale på en av industriens standardformularer. De ledende standardformularene i det norske markedet er Saleform 2012 (som ofte er omtalt som «Norwegian Saleform») og SHIPSALE 22 som er det nyeste oppdaterte formularet fra BIMCO - Baltic and International Maritime Council.
LES ARTIKKELHar din virksomhet retningslinjer for bruk av AI på arbeidsplassen?
AI har for fullt meldt sitt inntog i det norske næringslivet, og siver inn i virksomhetene uavhengig av om virksomheten har et bevisst forhold til bruk av AI på arbeidsplassen eller ikke. Bruken av AI kan imidlertid by på juridiske utfordringer, og det er derfor viktig at den enkelte virksomheten har et bevisst forhold til ansattes bruk av AI og etablerer retningslinjer som sikrer at gjeldende regelverk overholdes.
LES ARTIKKELAktuell arbeidsrett desember 2023
Den 11. desember 2023 avsa Arbeidsretten en dom (AR-2023-26) som gir viktige avklaringer rundt de individuelle ettervirkningene av tariffavtale og hvorvidt lønnstillegg etter tidligere tariffavtale opphører i forbindelse med skifte av tariffavtale.
LES ARTIKKELNæringslivet oppfyller ikke Åpenhetslovens krav
Forbrukertilsynet melder om manglende og mangelfulle redegjørelser etter første kontroll av virksomheters arbeid med åpenhetsloven. 30. juni i år var frist for norske virksomheter til å publisere sin første redegjørelse etter den nye loven. Formålet med loven er å fremme menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i leverandørkjeden. I denne artikkelen går vi gjennom hvilke funn Forbrukertilsynet har gjort og hva de vanligste feilene består i.
LES ARTIKKELAktuell arbeidsrett: Høyesterett med ny avklaring knyttet til innholdet i arbeidstidsbegrepet
Den 2. november 2023 avsa Høyesterett en dom (HR-2023-2068-A) som gir ytterligere avklaringer rundt den nedre grensen for arbeidstidsbegrepet. Det sentrale spørsmålet for Høyesterett var hvorvidt arbeidstakers såkalte «disponibeltid» var å anse som «arbeidstid».
LES ARTIKKELVi søker Advokat/Advokatfullmektig
ADVISO er det største lokale forretningsjuridiske miljøet på Nordvestlandet, bestående av 13 advokater/advokatfullmektiger. Vi har siden 2012 levert forretningsjuridisk spisskompetanse til bedrifter regionalt, nasjonalt og internasjonalt.
LES ARTIKKELKontrolltiltak og rustesting
Onsdag i denne uken fikk vi gleden av å bidra med et innlegg på høstens ALOR-samling i Ålesund. Temaene var rustesting som kontrolltiltak og oppsigelse eller avskjed som følge av ruspåvirkning og rusmisbruk. Dette er aktuelle problemstillinger for mange av våre klienter, og vi oppsummerer derfor hvilke vurderinger arbeidsgiver må foreta dersom situasjoner i arbeidsforholdet nødvendiggjør slike kontrolltiltak. Vi tilbake med en oppsummering av temaet oppsigelse og avskjed grunnet ruspåvirkning og rusmisbruk neste fredag.
LES ARTIKKELEt nøytralt statsbudsjett, eller …?
Selv om det ikke var noen bomber i årets forslag til statsbudsjett, gir forslaget likevel grunn til bekymring for næringslivet. Sittende regjering leverer på lovnaden om at næringslivet skal betale en større del av kaka.
LES ARTIKKELADVISO har bistått i forbindelse med salg av aksjer i Metizoft AS
Vi i ADVISO har hatt gleden av å være juridiske rådgivere for aksjonærene i Metizoft AS i forbindelse med at det statlig eide selskapet Nysnø Klimainvesteringer AS (Nysnø) og et fond forvaltet av Dovetail som også har Ferd Impact Investing AS og Skeie Teknologi AS med seg på laget, kjøper seg inn i Metizoft AS.
LES ARTIKKELGod sommer fra oss i ADVISO
Sammen med kunder og samarbeidspartnere feiret vi i ADVISO vårt 10-årsjubileum i september i fjor. Heldigvis så vi ikke for oss det næringslivet i vår region hadde i vente. Da hadde nok både samtalene og stemningen på en strålende festkveld blitt dempet noen hakk.
LES ARTIKKELFaglig oppsummering - juli 2023
I denne faglige delen av årets sommerbrev kan du lese nærmere om noen utvalgte og dagsaktuelle faglige tema, innenfor arbeidsrett, selskapsrett, tvisteløsning, bærekraft og kunstig intelligens.
LES ARTIKKELAktuell arbeidsrett – juni 2023
Våren har vært preget av omstilling og endring på grunn av endrede rammevilkår, herunder at adgangen til å leie inn arbeidskraft ved midlertidig arbeidsbehov ble opphevet fra 1. april 2023. Den siste tiden er det vedtatt og foreslått en rekke andre lovendringer som vil få betydning for næringslivet i tiden fremover, og i det følgende vil vi gi en oppsummering av aktuelle lovendringer innenfor arbeidsrettens område, samt ta for oss et særlig aktuelt tema: skillet mellom selvstendig oppdragstaker og arbeidstaker.
LES ARTIKKELSirkulære anskaffelser – hva er det og hvorfor er det viktig?
Offentlig sektor bruker årlig omtrent 650 milliarder kroner på innkjøp. Disse innkjøpene har stor påvirkning på klimagassutslippene og utgjør omtrent 16 % av totalt klimafotavtrykk i Norge. På samme måte som det haster å omstille norsk næringsliv i tråd med det «grønne skriftet», er det avgjørende med fortgang i offentlig sektors miljøkrav til sine leverandører. Erfaringsvis ser vi likevel at selskaper som jobber med å redusere klima- og fotavtrykket sitt er frustrerte fordi deres innsats ikke premieres tilstrekkelig.
LES ARTIKKELUtredning om gjennomføring av nytt direktiv om bærekraftsrapportering (CSRD) i Norge
I november 2022 vedtok EU sitt Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Direktivet skal legge til rette for omstilling til en mer bærekraftig økonomi og gi investorer og långivere relevant og pålitelig informasjon om virksomheters klima- og miljøpåvirkning, samt klima- og bærekraftsrisiko. Nå har Verdipapirlovutvalget levert sin utredning for hvordan direktivet bør gjennomføres i Norge. Vi har sammenstilt de viktigste forholdene norske selskaper bør kjenne til angående direktivet og gjennomføringen av direktivet i Norge.
LES ARTIKKELFormuesskatt og risiko for nullskatteytere
Eierbeskatning og formuesskatt er mer sentralt i den politiske debatten enn på lenge. Det er nedslående å oppleve at enkelte politikere tilsynelatende ikke har ønske om å debattere basert på fakta, men tyr til populistiske påstander for å fremme egen ideologi. Påstander rundt nullskatteytere er et slikt eksempel.
LES ARTIKKELHavvindindustri hjemme og ute
Det skjer mye på havvindområdet for tiden, både her i Norge og ute i verden. I forgårs presenterte næringsminister Jan Christian Vestre regjeringens nye eksportstrategi med 10 tiltak for å styrke norsk maritime eksportnæring, der flere av tiltakene direkte eller indirekte handler om havvind. Vi oppsummerer noen av de viktigste hendelsene innenfor havvind den siste tiden.
LES ARTIKKELHvordan kan norske verft vinne offentlige kontrakter?
I lys av næringsminister Vestres annonsering av regjeringens maritime eksportstrategi, reiser det seg flere spørsmål i spenningsfeltet mellom juss og politikk.
LES ARTIKKELPaneldebatt under seminaret «Uro og endringer i rammevilkår – hvordan påvirkes næringslivet i vår region?»
Under paneldebatten vil du høre Anne Breiby (styrelder i Tafjord Kraft AS), Inger-Marie Sperre (daglig leder i Brødrene Sperre AS), Jan Petter Hagen (daglig leder i Converto), Espen Remme (regiondirektør i NHO) og Tor Mikkel Wara (partner i First House) reflektere over hvordan uro og endring i rammevilkår påvirker næringslivet i regionen. Paneldebatten ledes av Anja Solevågseide fra Pir.
LES ARTIKKELFørste rapportering etter åpenhetsloven: ofte stilte spørsmål
I tidligere artikler har vi gått igjennom åpenhetsloven som trådte i kraft juli 2022. Loven har som formål å fremme selskapers respekt for menneskeheter og anstendige arbeidsforhold, samt sikre åpenhet rundt disse forholdene.
LES ARTIKKELTipssaken ved Bristol og Oslo Plaza nylig behandlet av Høyesterett
Høyesteretts ankeutvalg besluttet i 2022 at saken mellom arbeidsgiverne og arbeidstakerne hos Hotel Bristol og Oslo Plaza skal behandles i Høyesterett. Det er Borgarting lagmannsretts dom (LB-2021-127698 – LB-2021-134280) som er anket av arbeidsgiversiden, og som i disse dager behandles på nytt.
LES ARTIKKELNy maksgrense på overtredelsesgebyr
Barne- og familiedepartementet vedtok den 14 februar 2023 forskrift om utmåling av overtredelsesgebyr. Forskriften trådte i kraft dagen etter. Forskriften er relevant innen flere rettsområdet hvor forbrukertilsynet er tilsynsmyndighet. Utmålingsreglene gjelder blant annet for brudd på markedsføringsloven, angrerettloven, åpenhetsloven og pakkereiseloven.
LES ARTIKKELHold av datoen 10. mai
Seminar: Uro og endringer i rammevilkår – hvordan påvirkes næringslivet i vår region?
LES ARTIKKELOvervåking av ansatte – balansen mellom it-sikkerhet og personvern
Som følge av et stadig mer digitalisert samfunn har også det digitale trusselbildet endret seg betydelig. Vi ser for eksempel at tilfeller av datainnbrudd har økt betydelig de siste årene – både når det kommer til større angrep som rammer flere virksomhetens systemer, men også mer målrettede datainnbrudd. Det er klart at virksomhetene har en plikt til å beskytte seg mot sikkerhetsbrudd og digitale angrep, herunder for eksempel at personopplysninger eller bedriftssensitiv informasjon kommer på avveie, eller at det utøves annen alvorlig kriminalitet fra virksomhetens it-systemer. Arbeidsgivers tiltak i den forbindelse, må imidlertid også være forholdsmessige og ikke stride med arbeidstakers rett til privatliv og personvernregelverket.
LES ARTIKKELPrisjusteringer i offentlige kontrakter
I offentlige anskaffelser oppstår det overraskende ofte et behov for å gjøre endringer i kontrakten etter avsluttet konkurranse. Den siste tiden har det skjedd flere ekstraordinære prisøkninger i markedet, og kostnadene tilknyttet blant annet råvarer, produksjon, energi og transport har skutt i været. Dette har medført utfordrende tider for både leverandører og oppdragsgivere. Behov for prisjusteringer er dermed særlig aktuelt for å unngå utsatte prosjekter eller i ytterste konsekvens konkurser– men hvilket handlingsrom er det for prisjusteringer i anskaffelsesregelverket?
LES ARTIKKELAktuell arbeidsrett – januar 2023
Dette er den åttende artikkelen i serien ”aktuell arbeidsrett”. Denne gangen tar vi for oss de siste lovendringene som er vedtatt på arbeidsrettens område, enkelte med virkning allerede fra 1. januar 2023. I tillegg ser vi vi nærmere på hvilke ytterligere lovendringer vi kan forvente tidlig i 2023.
LES ARTIKKELSkatteutvalgets utredning og forslag til endringer i skattesystemet
I dag la Skatteutvalget frem sitt forslag til endringer i skattesystemet. Fritaksmodellen ble ikke foreslått endret, slik mange spekulerte i på forhånd. Et forslag om reduksjon av formuesskatten foreslås imidlertid kompensert av gjeninnføring av arveavgiften. Forslaget vil trolig medføre at det blir betydelige likviditetsutfordringer knyttet til for eksempel arv av illikvide eierandeler, slik som aksjer i familieselskap. Også forslag om redusert avskrivningssats for hoteller og en generell merverdiavgiftssats, anses for å kunne ramme en allerede belastet reiselivsnæring hardt.
LES ARTIKKELKundens Code of Conduct blir stadig viktigere
Såkalte «Code of Conduct» eller «etiske retningslinjer» har blitt en vanlig del av avtaleinngåelser. Reguleringene har gjerne omfattet forhold som regnes som rene selvfølgeligheter for de fleste norske selskap; som at leverandøren må følge grunnleggende menneskerettigheter og unngå korrupsjon. Vi erfarer imidlertid at omfanget i reguleringene nå økes, og følgelig bør selskap i større grad sette seg inn i hva de forplikter seg til.
LES ARTIKKELAktuell arbeidsrett - november 2022
Dette er den syvende artikkelen i serien «Aktuell arbeidsrett». Denne gangen tar vi for oss de viktigste aktuelle lovforslagene på arbeidsrettens område. Regjeringen lovet en «storrengjøring» i arbeidslivet allerede i Hurdalsplattformen og holder tilsynelatende ord. Les mer om hvilke forslag som nå foreligger og hvilke som kan forventes om kort tid.
LES ARTIKKELOm faktiske inntekter og «tenkte» inntekter
De fleste mener det er riktig og fornuftig at vi betaler skatt av det vi tjener. Men hvis myndighetene så vekk fra vår faktiske inntekt, og i stedet beregnet skatten ut fra en normbasert inntekt basert på et tilfeldig utvalg av naboer – hadde vi da vært like forståelsesfulle?
LES ARTIKKELFrokostmøte: Nye regler om innleie av arbeidskraft – en trussel for verdiskapningen på Sunnmøre?
Vi inviterer til frokostmøte i 6. etasje på Pir 9. desember 2022 klokken 08.00 – 10.00.
LES ARTIKKELFrokostseminar: Bærekraftige nybygg?
24. november inviterer vi til en ny seminarrekke om sirkularitet og bærekraft i bygg- og eiendomsbransjen.
LES ARTIKKELKlimatiltakene i statsbudsjettet med størst betydning for næringslivet
Regjeringen fremla i forrige uke sitt forslag til statsbudsjett. ADVISO har i flere artikler redegjort for statsbudsjettets betydning for næringslivet. I denne artikkelen vil vi ta for oss klimatiltakene i budsjettet og hvordan regjeringen bruker pisk og gulrot overfor næringslivet i statsbudsjettet.
LES ARTIKKELRegjeringen innfører klimabudsjett – hva betyr det?
Regjeringen fremla i forrige uke sitt forslag til statsbudsjett. Samtidig la de også frem et nytt tilskudd, nemlig regjeringens klimastatus- og plan, også kalt klimabudsjettet eller «grønn bok». Nedenfor analyserer vi innholdet i klimabudsjettet, hva det sier om Norges måloppnåelse på klimafronten og hva det kan ha å si for politikken. I en senere artikkel vil vi komme tilbake til klimatiltakene regjeringen tar i statsbudsjettet og hva de har å si for næringslivet.
LES ARTIKKELSelskapsstrukturering – en introduksjon
Bakgrunnen for selskapsendringer vil variere ut fra den konkrete situasjonen selskapet – og eierne er i. Forberedelse av virksomhetssalg, generasjonsskifte, eller effektivisering av selskapsstrukturen er typiske forhold som kan ligge til grunn. For sistnevnte vil dette typisk gjelde situasjoner hvor selskapet driver ulik type virksomhet og ønsker å etablere en konsernstruktur der virksomhetene skilles ut i separate driftsselskaper, under samme eierselskap.
LES ARTIKKELStatsbudsjettet 2023
Regjeringen har i dag fremlagt forslag til statsbudsjett for 2023. I Statsbudsjettet er det foreslått en rekke endringer som er verdt å få med seg. Under følger en oppsummering av enkelte av de forslagene vi anser for å være de viktigste forslagene til endringer:
LES ARTIKKELRegjeringen foreslår grunnrenteskatt på havbruk og vindkraft, samtidig som det også gjøres justeringer i grunnrentebeskatningen for kraftselskaper
Kun én uke før fremleggelsen av statsbudsjettet for 2023 lanserte regjeringen en skattepakke som vil øke skattebelastningen for både havbruksnæringen og kraftbransjen betydelig. For havbruksnæringen kommer dette i tillegg til en allerede betydelig økning av formuesgrunnlaget på oppdrettskonsesjoner for ikke børsnoterte selskaper. For begge næringene kommer skatteøkningen i en tid der det vil kreves betydelige investeringer – blant knyttet til klima.
LES ARTIKKELBudsjettseminar 6.10.22: Statsbudsjettet og sunnmørsk næringsliv
Fire timer etter at regjeringen Støre legger frem sitt første statsbudsjett, inviterer ADVISO og First House til budsjettseminar.
LES ARTIKKELAllmenngjøring i sjøfarten
Regjeringen ved Nærings- og Fiskeridepartementet har sendt ut et forslag på høring om en ny, egen lov om norske lønns- og arbeidsvilkår på alle skip som operer i norske farvann og på norsk sokkel, uavhengig av flaggstat.
LES ARTIKKELEndring i oppdrettsregelverket - Nye krav til oppdrettsanlegg, brønnbåter og tjenesteleverandører i oppdrettsnæringen
Onsdag 24. august fastsatte Nærings- og fiskeridepartementet nye krav til oppdrettsnæringen. Endringene går særlig ut på å tydeliggjøre plikter og ansvar for vare- og tjenesteleverandører som gjennomfører arbeidsoperasjoner ved akvakulturanlegg.
LES ARTIKKELFrokostseminar: Om innsynsrett og forretningshemmeligheter – til glede og besvær
For både bedrifter og offentlige etater er det i dag viktigere enn noensinne å ha et bevisst forhold til regler om innsyn og forretningshemmeligheter. Dette kommer stadig på spissen i offentlige anskaffelseskonkurranser, men også i privat sektor, som i den nye åpenhetsloven og forretningshemmelighetsloven.
LES ARTIKKELAnsvarsregulering i leverandørkontakter
En klar ansvarsregulering i leverandørkontrakter kan skape forutberegnelighet og være et effektivt virkemiddel for å redusere selskapets ansvarseksponering. Det kan også bidra til å hindre unødvendige konflikter i kontraktsforholdet.
LES ARTIKKELTransaksjonsserien: Due Dilligence
I den tredje artikkelen i Transaksjonsserien vil vi behandle temaet «due diligence», ofte forkortet «DD». I transaksjonsøyemed er due diligence de undersøkelser kjøpersiden gjennomfører av selgers informasjon om målselskapet. Poenget er at kjøper skal vite hva man betaler for og dermed redusere transaksjonsrisiko.
LES ARTIKKELÅpenhetsloven gjelder fra i dag. Vi er klar - er du?
Åpenhetsloven gjelder fra 1. juli i år. Dette betyr at 9000 norske selskaper må kartlegge, bekjempe og rapportere på menneskerettighetsbrudd og arbeidsforhold i leverandørkjeden. Har ditt selskap verktøyene som trengs?
LES ARTIKKELAktuell arbeidsrett – juni 2022
Dette er den sjette artikkelen i serien «Aktuell arbeidsrett». Denne gangen tar vi for oss de viktigste lov- og forskriftsendringene med virkning fra 1. juli 2022, et aktuelt lovforslag og noen viktige avklaringer fra Høyesterett.
LES ARTIKKELHavbruk: Ny trafikklysvurdering av produksjonskapasitet
Tirsdag 7. juni 2022 meldte Nærings- og fiskeridepartementet om at de har foretatt en ny vurdering av produksjonskapasiteten for oppdrett av laks, ørret og regnbueørret. Av de 13 områdene langs kysten får 8 områder grønt lys, 3 områder får gult lys og 2 områder får rødt lys. Området fra Stadt til Hustadvika (PO4) får gult lys, etter tidligere å ha vært vurdert til rødt lys.
LES ARTIKKELTransaksjonsserien: M&A-forsikring
I det andre nyhetsbrevet i transaksjonsserien er temaet M&A-forsikring. Vi har i de siste årene erfart at M&A forsikring er blitt mer brukt i transaksjoner for å skape trygghet og forutberegnelighet for både kjøper og selger.
LES ARTIKKELSeminar 31. mai: Bærekraftige offentlige innkjøp – fra politikk til praksis
I samarbeid med First House inviterer ADVISO til frokostseminar om miljøkrav i offentlige anskaffelser.
LES ARTIKKELPaneldebatt under seminaret «Hvem skal eie Sunnmørsbedriftene?»
Under paneldebatten vil du høre Peder Stette, Jan Rune Hurlen, Tore Tønseth, Egil Giørtz og Gunnar Haagensen reflektere over endringer i Sunnmørsk eierstruktur. Paneldebatten ledes av Anja Solevågseide fra Pir.
LES ARTIKKELTransaksjonsserien: Oppkjøpsfinansiering etter aksjeloven § 8-10.
Vi i ADVISO opplever en stadig økende etterspørsel etter juridisk rådgivning knyttet til transaksjoner, fusjoner og fisjoner. I den anledning vil vi utgi en liten serie nyhetsbrev med aktuelle temaer og problemstillinger kalt - Transaksjonsserien.
LES ARTIKKELSeminar 11. mai: Hvem skal eie Sunnmørsbedriftene?
Sunnmørsbedrifter har tradisjonelt vært eiet og drevet av gründere som har bygget stein på stein og hvor eierskapet har blitt videreført til nye generasjoner. Også på Sunnmøre ser vi nå at noen velger å selge familiebedriften og forvalte den frigjorte kapitalen. Andre åpner bedriftene sine for nye medeiere som både tilfører kapital og kompetanse Hvordan kan bedrifter på Sunnmøre styrke sitt eierskap og sin kapitalbase uten at det medfører at bedriftene «flytter ut»?
LES ARTIKKELAnskaffelsesrettslige konsekvenser av krig og usikre tider
Året 2022 har hatt en spesiell start, noe som også preger fokuset innen anskaffelsesretten. Krigen i Ukraina og mer usikre tider har ført til at både oppdragsgivere og leverandører har spørsmål knyttet til de anskaffelsesrettslige sidene av dette.
LES ARTIKKELADVISO har bistått Northern Islands Technology
Vi har hatt gleden av å bistå Northern Islands Technology (NIT) med kjøp av bygg og overtagelse av deler av de ansatte fra Kongsberg Maritime sin virksomhet på Longva. Gratulerer til begge parter og takk for tilliten.
LES ARTIKKELBærekraftserien: Sirkulærøkonomi på fremmarsj
Vi er nå kommet til det siste nyhetsbrevet i serien om bærekraft og temaet er sirkulær økonomi. Sirkulærøkonomi innebærer, i motsetning til en linjærøkonomi, at vi utnytter naturressurser og produkter effektivt og så lenge som mulig, i et kretsløp der minst mulig ressurser går tapt. For å oppnå denne overgangen har Stortinget sett et behov for å innføre flere endringer i norsk lovgivning, slik at sirkulære løsninger også blir de lønnsomme løsningene. Endringene som er planlagt innført kommer delvis fra EU og delvis gjennom egne norske tiltak.
LES ARTIKKELAktuell arbeidsrett – mars 2022
Dette er den femte artikkelen i serien «Aktuell arbeidsrett». Denne gangen tar vi for oss de viktigste endringene på arbeidsrettsfeltet hittil i 2022, i tillegg til å gi en oversikt over hva som kan forventes fremover, herunder aktuelle lovforslag.
LES ARTIKKELBærekraftserien: Grønne kontrakter
I det tredje nyhetsbrevet i serien om bærekraft er tema «grønne kontrakter». Generelt er bedriftene bevisst i vurderingene av hvem de inngår kontrakter med og flere ser at bærekraft er et element som må tas hensyn til gjennomgående i kontraktsforholdet.
LES ARTIKKELADVISO har hatt gleden av å være juridiske rådgivere i forbindelse med at Entec kjøper Norpartners
Vi gratulerer partene, og takker for tilliten. Vårt team har bestått av Martin Olsen Høye, Birgitte Vaagen Rekdal og Magnus Solevåg.
LES ARTIKKELEUs klassifiseringsordning, taksonomi – de første rapporteringene starter nå
Ved inngangen til 2022 går «startskuddet» for de første selskapene i Europa, som skal begynne å rapportere i henhold til EUs klassifiseringsordning, også kalt taksonomi. I denne andre artikkelen i ADVISOs bærekraftserie tar vi for oss klassifiseringsordningens betydning for norske selskaper – hvem som omfattes, hvordan selskapene vil klassifiseres og hvilken betydning det har.
LES ARTIKKELEUs «Green deal» og Norges klimaplan
Norge skal bli et lavutslippssamfunn innen 2050, noe som innebærer at omfanget av bærekraftregulering vil øke i årene som kommer. Dette gjør at bedriftene må holde seg oppdatert om hvilke endringer som blir gjeldende. I dette første nyhetsbrevet gir vi en overordnet fremstilling av EUs Green del og Norges klimaplan. I de påfølgende ukene blir temaene EUs taksonomi, sirkulærøkonomi og grønne kontrakter. ADVISO har tidligere skrevet en artikkel om Åpenhetsloven som trer i kraft 1. juli 2022 som ligger tilgjengelig på våre nettsider.
LES ARTIKKELBærekraftseminar 11. februar: juridiske aspekter og nye krav. Hvordan påvirkes din virksomhet?
Nye regler om offentliggjøring av bærekraftinformasjon i finanssektoren og et klassifiseringssystem for bærekraftig økonomisk aktivitet står på trappene. Det ligger an til at en gjennomføring av EUs offentliggjøringsforordning og EUs taksonomiforordning i norsk rett. Reglene vil få stor betydning for innholdet i norske selskapers rapporteringsplikter. I tillegg har Stortinget vedtatt den særnorske «åpenhetsloven», som pålegger virksomhetene å kartlegge og vurdere negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i virksomheten og leverandørkjeden.
LES ARTIKKELAktuell arbeidsrett, desember 2021
Dette er den fjerde artikkelen i serien «Aktuell arbeidsrett». Denne gangen tar vi for oss tre relevante dommer som er avsagt i løpet av desember 2021.
LES ARTIKKELHusk å ta med skattekostnaden i neste års budsjett
Selskap med norske eiere bør ta hensyn til selskapets økte kostnad som følge av økt skattlegging av selskapets aksjonærer. Økning av formues- og utbytteskatt vil nemlig i de fleste tilfelle måtte belastes selskapet.
LES ARTIKKELÅpenhetsloven og offentlige anskaffelser
Åpenhetsloven er på alles lepper, men hvordan vil den påvirke offentlige innkjøpsprosesser?
LES ARTIKKELAdvokat/Advokatfullmektig
ADVISO er et rendyrket forretningsjuridisk advokatfirma på Sunnmøre bestående av 10 advokater/advokatfullmektiger. Vi har siden 2012 levert forretningsjuridisk spisskompetanse til bedrifter regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Vår tverrfaglige sammensetning gjør at vi kan løse alt fra store komplekse saker til sentrale.
LES ARTIKKELADVISO har bistått Birkeland Gruppen
Våre advokater Birgitte Vaagen Rekdal og Martin Olsen Høye har hatt gleden av å bistå Birkeland Gruppen med salg av to større næringseiendommer i Sandefjord. Vi takker for tilliten!
LES ARTIKKELTilleggsnummer til Statsbudsjettet 2022
Regjeringen Støre har i dag fremlagt tilleggsproposisjon til Statsbudsjettet for 2022. Under følger en oppsummering av enkelte av de viktigste forslagene til endringer.
LES ARTIKKELNy åpenhetslov trer i kraft sommeren 2022
I vårt nyhetsbrev «Nye krav om åpenhet rundt arbeidsvilkår og leverandørkjeder» skrev vi om at Stortinget i juni i år vedtok en ny åpenhetslov – Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Loven er et bidrag til Norges arbeid med å møte FNs bærekraftsmål nr. 8 om anstendig arbeid og økonomisk vekst og FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter (UNGP).
LES ARTIKKELStatsbudsjettet 2022
Sittende regjering har i dag fremlagt sitt forslag til Statsbudsjett for 2022. Under følger en oppsummering av enkelte av de viktigste forslagene til endringer.
LES ARTIKKELFrister for når meldinger må være sendt for å bli registrert i Foretaksregisteret før årsskiftet - 2021
Foretaksregisteret har nå sendt ut informasjon om frister for når meldinger om kapitalendringer må være innsendt til Foretaksregisteret for å bli registrert før årsskiftet.
LES ARTIKKELFrokostseminar: «Forbigått i en anskaffelseskonkurranse – hva nå?»
Holdes den 14.09 i Molde og den 15.09 i Ålesund.
LES ARTIKKELHva betyr bærekraftsmålene for offentlige anskaffelser?
Norge har sluttet seg til FN sine 17 bærekraftsmål og klare offentlige strategier peker mot en offensiv satsing på bærekraft og miljø i offentlige anskaffelser, - men hva betyr dette i praksis?
LES ARTIKKELSalmon Evolution kjøper smoltprodusenten Kraft Laks
ADVISO har bistått Salmon Evolution i transaksjonen.
LES ARTIKKELHva skal til for skattemessig utflytting?
Valgkampen er i gang og dermed intensiveres også debatten rundt formuesskatt og arveavgift. Mange har uttrykt at utflytting er et alternativ dersom venstresidens forslag blir en realitet. Opphør av skatteplikt til Norge forutsetter at en rekke vilkår er oppfylt – både i Norge, tilflyttingslandet og den aktuelle skatteavtale.
LES ARTIKKELØnsker du Traineeopphold i ADVISO?
Som trainee hos oss får du anledning til å jobbe med spennende og varierte oppgaver, og du får god innsikt i hvordan det er å jobbe i et rendyrket forretningsadvokatfirma.
LES ARTIKKELAktuell arbeidsrett – juni 2021
Dette er den tredje artikkelen i serien «Aktuell Arbeidsrett». Denne gangen tar vi for oss fire relevante dommer som er avsagt i løpet av våren 2021. Disse omhandler alt fra såkalt «tariffhopping», via viktige bestemmelser om lønnstrekk i ansettelsesavtalen, til lojalitetsplikt ved ansettelse og bruk av utenlandsk arbeidskraft.
LES ARTIKKELNye krav om åpenhet rundt arbeidsvilkår og leverandørkjeder
10. juni 2021 vedtok Stortinget forslag om en ny åpenhetslov. Loven vil stille nye krav til bedrifter om å foreta aktsomhetsvurderinger tilknyttet menneskerettigheter og arbeidsvilkår i hele leverandørkjeden, samt å dele denne informasjonen med de som etterspør den.
LES ARTIKKELForsyningsforskriften – hva er det?
LES ARTIKKELADVISO har bistått i forbindelse med salg av majoriteten av aksjene i Libra-Plast AS
Vi i ADVISO har hatt gleden av å være juridiske rådgivere for selgerne i forbindelse med salg av majoriteten av Libra-Plast AS på Hareid.
LES ARTIKKELEndringer i forskrift om arbeid som utføres i arbeidstakers hjem
Den 22. mars sendte Arbeids- og sosialdepartementet ut på høring forslag til endringer i forskrift om arbeid som utføres i arbeidstakers hjem.
LES ARTIKKELGlamox har inngått avtale om kjøp av 100 % av aksjene Luminell Group AS
ADVISO har hatt gleden av å være rådgivere for selgerne.
LES ARTIKKELGeneralforsamling i aksjeselskap - 2021
Vi går nå inn i en tid hvor mange selskaper starter forberedelsene til generalforsamling. ADVISO gir en oppsummering av de viktigste reglene for avholdelse av generalforsamling i aksjeselskap.
LES ARTIKKELVeien mot vindmøller i norske farvann
Havvind vokser i Europa, og med ledestjerner som Storbritannia og Danmark utgjør den europeiske havvindparken nå 22 GW. EU har samtidig et ambisiøst mål om 60 GW havvind i 2030, og 300 GW i 2050. I Norge har utviklingen latt vente på seg og det er foreløpig bare én testvindmølle i norske farvann.
LES ARTIKKELADVISO har rådgitt selgerne av Pure Norwegian Seafood
ADVISO har hatt gleden av å være rådgivere for selgerne av Pure Norwegian Seafood i forbindelse med salget til Måsøval Fiskeoppdrett.
LES ARTIKKELAktuell arbeidsrett - april 2021
Dette er den andre artikkelen i serien «Aktuell Arbeidsrett». Denne gangen gir vi innspill til tilpasninger i koronasituasjonen, og ser særlig på arbeidsgivers mulighet til å pålegge ansatte hjemmekontor og hvilke regler arbeidsgiver må passe på å følge for at ordningen skal være lovlig. I tillegg har vi sett på arbeidstakers plikt til å gi opplysninger om seg selv til potensiell arbeidsgiver, med utgangspunkt i en Høyesteretts dom fra 18. mars i år.
LES ARTIKKELADVISO har bistått i forbindelse med salg av Hotel Ullensvang
Vi i ADVISO har hatt gleden av å være juridiske rådgivere for Utne-familien i salget av det unike Hotel Ullensvang i Lofthus i Hardanger.
LES ARTIKKELNy lov om forretningshemmeligheter og innsyn i tilbud til det offentlige – en kilde til hodebry?
Hva som utgjør forretningshemmeligheter i leverandørers tilbud i en offentlig anskaffelse, byr på flere utfordringer.
LES ARTIKKELArctic Bioscience – kapitalinnhenting og planlagt børsnotering
I samarbeid med et team fra Wiersholm har ADVISO Advokatfirma hatt gleden av å være rådgiver for Arctic Bioscience AS i forbindelse med kapitalinnhenting og planlagt børsnotering.
LES ARTIKKELHva bør du tenke på ved salg av virksomhet?
Vi har nå lagt bak oss et av de mest dramatiske årene i historien. Selv om dette også har påvirket transaksjonsbildet, ble ikke bråstoppen da landet stengte ned i mars så langvarig som fryktet – og situasjonen her i Norge har vært tilnærmet normal. 2020 var preget av en rekke børsnoteringer – der særlig notering på Euronext Grouth (tidligere Merkur Market) økte markant sammenlignet med tidligere år. Når det gjelder rene oppkjøp har disse muligens vært noe mer på vent gjennom 2020. Allerede nå ser vi imidlertid konturene av at oppkjøpeaktiviteten vil øke igjen i 2021.
LES ARTIKKELGebyr for ulovlig videresending av e-post
Datatilsynet krever kr. 200 000 i gebyr fra Cyberbook AS for ulovlig automatisk videresending av e-posten til en tidligere ansatt.
LES ARTIKKELAktuell arbeidsrett – februar 2021
Arbeidsretten er i stadig utvikling. Gjennom det siste året har den selvsagt vært sterkt preget av koronatilpasninger, men det har også skjedd litt innenfor mer tradisjonelle områder.
LES ARTIKKELFamiliebedrifter og eventuell gjeninnføring av arveavgift
Spekulasjonene om eventuell gjeninnføring av arveavgift har pågått i større eller mindre grad helt siden arveavgiften ble opphevet i 2014. I et valgår må vi forvente at debatten intensiveres – og hvordan det ender er vanskelig å spå.
LES ARTIKKELNytt innen anskaffelsesretten: Rikholdig praksis fra både KOFA og domstolene
Den siste tiden er det avsagt flere interessante avgjørelser både fra KOFA (Klagenemnda for offentlige anskaffelser) og domstolene innen anskaffelsesretten. Denne artikkelen ser på noen av de sakene vi anser som mest spennende i norsk praksis. Det er imidlertid også stadig saker innen anskaffelsesretten både for EFTA- og EU-domstolen, noe vi vil komme nærmere tilbake til i vår neste artikkel.
LES ARTIKKELOverføring av personopplysninger til Storbritannia kan inntil videre fortsette som før
Den 31. desember 2020 opphørte Brexit-overgangsperioden. Dette skulle som utgangspunkt innebære at virksomheter som overfører personopplysninger til Storbritannia, etter nyttår måtte følge GDPRs regler om overføring av personopplysninger til «tredjeland».
LES ARTIKKELÅrets mest sentrale KOFA-praksis fra Møre og Romsdal
Nå som dette annerledesåret nærmer seg slutten, har vi tatt et tilbakeblikk på årets mest interessante KOFA-avgjørelser fra vårt eget fylke. Det er god aktivitet i fylket, og størsteparten av anskaffelsene gjennomføres uten at det blir behov for tvisteløsning. Noen ganger oppstår imidlertid uenigheter, og slike saker havner ofte i KOFA (Klagenemnda for offentlige anskaffelser).
LES ARTIKKELOverføring av personopplysninger etter Brexit
Den 31. desember 2020 opphører Brexit-overgangsperioden. Dette innebærer blant annet at virksomheter som overfører personopplysninger til Storbritannia må, etter denne datoen, følge GDPRs regler om overføring av personopplysninger til «tredjeland».
LES ARTIKKELAvlysning av anskaffelseskonkurranser
Et stadig tilbakevendende tema innen offentlige anskaffelser er såkalt avlysning. Året 2020 er intet unntak, og vi har jobbet med en rekke saker for ulike leverandører fra ulike bransjer, som nettopp har resultert i at oppdragsgiver har avlyst anskaffelseskonkurransen og gitt leverandørene en ny sjanse.
LES ARTIKKELNytt innen personvern: Overføring av personopplysninger til land utenfor EØS – veiledning i kjølvannet av Schreems II dommen
LES ARTIKKELNytt innenfor arbeidsretten: Avtalerevisjon av sluttavtaler ved nedbemanning – dom fra Høyesterett
I forbindelse med at Shell fisjonerte sin såkalte «downstream»-virksomhet, som blant annet inkluderte bensinstasjonene, oppsto det overtallighet blant de ansatte. Spørsmålet i saken var om sluttavtalene som saksøkerne inngikk med arbeidsgiver, kunne settes delvis til side fordi de var urimelige eller i strid med god forretningsskikk, jf. avtaleloven § 36.
LES ARTIKKELNy avklarende dom fra Høyesterett om likebehandling av innleide
Det har vært uklart og omdiskutert hvilke ytelser som faller innunder lønnsbegrepet i arbeidsmiljøloven § 14-12 a, og dermed kan kreves av innleide fra bemanningsforetak.
LES ARTIKKELAvgift på produksjon av fisk
I en høringsuttalelse av 3. november foreslår Skattedirektoratet regler for avgift på produksjon av fisk. Bakgrunnen er at Regjeringen i statsbudsjettet foreslo å innføre særavgift på laks, ørret og regnbueørret oppdrettet i sjø i norske territorialfarvann. Avgiften planlegges innført fra 1. januar 2021, med første innbetaling i 2022.
LES ARTIKKELStatsbudsjettet 2021
Regjeringen har i dag fremlagt forslag til nytt statsbudsjett. Det fremgår at formålet er å bidra til å løse langsiktige utfordringer, samtidig som det er tilpasset den økonomiske situasjonen som er oppstått som følge av pandemien. I Statsbudsjettet er det foreslått en rekke endringer som er verdt å få med seg, og som kan være av betydning for deres virksomhet.
LES ARTIKKELTips og råd om utarbeidelse av tilbud. - Hvordan øke vinnersjansene?
Etter en utfordrende periode vil norske myndigheter ha hjulene i gang igjen, og de har varslet at offentlig sektor kommer til å utlyse flere kontrakter enn vanlig i tiden fremover. For mange leverandører er disse oppdragene viktigere enn noensinne, og konkurransen desto tøffere. Det er vår erfaring at mange tilbud kan bli betydelig bedre kun hjelp av små grep.
LES ARTIKKELGod forretningsskikk mellom næringsdrivende
Markedsføringsloven § 25 stiller krav om at det i næringsvirksomhet ikke må foretas handling som strider mot god forretningsskikk næringsdrivende imellom. I denne artikkelen vil vi kort gå gjennom hva dette innebærer, og hvilken betydning dette har for næringsdrivende.
LES ARTIKKELSkatteetatens saksbehandlingstid og rettsikkerhet – igjen
Skatteetatens saksbehandlingstid har vært en «het potet» i mange år. Til tross for stort fokus på problemstillingen er vår erfaring, dessverre, at den positive effekten har uteblitt. Dette innebærer at skattyternes reelle klageadgang og rettssikkerhet blir begrenset.
LES ARTIKKELGod sommer fra oss i ADVISO - 2020
Det har vært et aktivt år for oss i ADVISO, der vi i tillegg til å styrke det faglige miljøet vårt, har forsøkt å bidra til utvikling av regionen vår sammen med kunder og samarbeidspartnere. Under kan du lese noen av begivenhetene som har vært viktige for oss siden i fjor sommer.
LES ARTIKKELKonkurranselovens betydning for samarbeid mellom konkurrenter - når kan en samarbeide?
Konkurranserettens overordnede formål er å bidra til effektiv bruk av samfunnets ressurser, samt å verne om forbrukernes interesser. Grovt sett består konkurranseretten av tre regelsett.
LES ARTIKKELMiljøhensyn i offentlige anskaffelser
Bærekraft og miljø er sentrale og tidsaktuelle hensyn. Rettslig sett har disse hensynene likevel hatt en mer begrenset rolle. Et rettsområde hvor miljø stadig har fått større betydning, er imidlertid innen offentlige anskaffelser. Etter anskaffelsesregelverket skal innkjøp gjennomføres slik at de bidrar til å redusere skadelig miljøpåvirkning og fremme klimavennlige løsninger. Dette var noe av bakgrunnen for at Mildrid valgte miljøhensyn i offentlige anskaffelser som tema for sin masteroppgave, som hun med veiledning fra Silje har jobbet med det siste halvåret. Vi gir en innføring i de sentrale deler av oppgaven under.
LES ARTIKKELEndringer i revidert nasjonalbudsjett
Regjeringen har i dag fremlagt forslag til revidert nasjonalbudsjett. I den forbindelse foreslås det også enkelte endringer i skatte og avgiftsopplegget. De fleste av endringene har tilknytning til korona-situasjonen. Det kommer imidlertid også en «avklaring» knyttet til gjennomskjæringsregelen, som medfører store endringer i etablert praksis knyttet til salg av utfisjonerte eiendeler.
LES ARTIKKELNye regler om rekonstruksjon
11. mai 2020 trer regjeringens nye regler for rekonstruksjon i kraft. De nye reglene skal redusere risikoen for unødige konkurser i virksomheter som nå rammes av akutt svikt i inntektene.
LES ARTIKKELCovid 19 - Oppsigelse under permittering
Korona-pandemien medfører økonomiske utfordringer for mange virksomheter og permitteringer er derfor benyttet i relativt stor grad. Både mer langsiktige virkninger som følge av smitteverntiltakene og den naturlige effektivisering som disse kan medføre, vil etter hvert utløse et behov for å vurdere mer permanente nedbemanninger i form av oppsigelser.
LES ARTIKKELCovid-19 – støtteordninger for din bedrift
(oppdatert 20.4.2020)
LES ARTIKKELQ&As – Corona og offentlige anskaffelser
Coronapandemien skaper utfordringer både innen privat og offentlig sektor. Det er bred enighet om at situasjonen vi nå befinner oss i utgjør såkalt force majure. Force majeure defineres som en ekstraordinær hendelse utenfor partenes kontroll som hindrer oppfyllelse av kontraktsforpliktelsen. Som for flere andre rettsområder, åpner anskaffelsesregelverket for unntak ved force majeure.
LES ARTIKKELForce Majeure er ingen kur for ubalanserte avtaler
Som følge av Covid-19 har det de siste ukene vært stort fokus på force majeure bestemmelser i kontraktsforhold. Dette er helt naturlig da mange leverandører, i Norge og andre land, vil oppleve store utfordringer knyttet til sykdom hos ansatte, myndighetspålagt karantene og restriksjoner på reise mellom land. Det er nok en utbredt enighet om at hindringer som følge av Covid-19 fort vil kunne havne inn under den tradisjonelle definisjonen av force majeure.
LES ARTIKKELWEBINAR: Koronaviruset - Rettslige konsekvenser for virksomheter innenfor maritim næring
Vi inviterer alle medlemmer i Maritimt Forum Nordvest til webinar tirsdag 17. mars kl. 15:00.
LES ARTIKKELKORONA – COVID 19
Her er Regjeringens tiltak for å hjelpe norsk næringsliv
LES ARTIKKELRegjeringen iverksetter tiltak for å hjelpe bedrifter rammet av korona
Regjeringen varslet i dag forslag om å endre permitteringsregelverket, samt forslag om endringer i skattereglene.
LES ARTIKKELInnovative anskaffelser
Innovasjon og innovative anskaffelser – hva er dette?
LES ARTIKKELForslag om kildeskatt på renter og royalty
Finansdepartementer har i høringsnotat av 27. februar 2020 foreslått å innføre kildeskatt på renter og immaterielle rettigheter (royalty).
LES ARTIKKELOmklassifisering av kundefordring – tap av fradragsrett?
Skattemessig fradrag for tap på fordring medfører ofte vanskelige vurderinger. Kundefordringer er ofte enklere å ta stilling til, men også her kan det oppstå viktige begrensninger.
LES ARTIKKELEndringer i aksjeloven, ny lov om forretningshemmeligheter og endringer i varemerkeloven
En oppsummering av viktige endringer i kraft fra 1.1.2020 og endringer som er ventet vedtatt av Stortinget i løpet av kort tid.
LES ARTIKKELFaktum avgjør mange tvister. Vi gir oss ikke før vi har hele bildet.
ADVISO bistår jevnlig næringslivet i forbindelse med større tvistesaker i og utenfor rettssystemet.
LES ARTIKKEL#varsling #metoo
Fra 1. januar 2020 trer det i kraft endringer i arbeidsmiljølovens regler om varsling, i tillegg til at Diskrimineringsnemda får kompetanse til å behandle saker om seksuell trakassering og diskriminering.
LES ARTIKKELNy avklaring fra Høyesterett om betydningen av ansiennitetsprinsippet
Tirsdag 29. oktober 2019 avsa Høyesterett en dom som gir avklaring på hvilken betydning begrensning av utvelgelseskretsen kan få for ansiennitetsprinsippet ved nedbemanning i virksomheter bundet av tariffavtale.
LES ARTIKKELStatsbudsjettet for 2020
Regjeringen har i dag fremlagt forslag til Statsbudsjett for 2020. I den forbindelse er det foreslått enkelte endringer i skatte- og avgiftsopplegget. Blant annet er det foreslått følgende.
LES ARTIKKELFinale i Fosen-Linjen saken - endres vilkårene for erstatning?
Fredag 27. september 2019 satte Høyesterett endelig sluttstrek i den kontroversielle Fosen-Linjen-saken. Saken omhandlet vilkårene for å få erstatning etter avlysning av anskaffelseskonkurranse.
LES ARTIKKELDekning av sakskostnader i klagesaker
Skattytere som får endret en skattesak til gunst, kan etter skatteforvaltningsloven få dekket pådratte kostnader i tilknytning til dette. Hvilke kostnader som kan dekkes skal baseres på en konkret vurdering.
LES ARTIKKELEtablerer felles fagmiljø
De to advokatfirmaene ADVISO Advokatfirma AS i Ålesund og Advokatfirmaet Sporsheim AS i Molde inngår samarbeidsavtale om oppdrag knyttet til offentlige anskaffelser.
LES ARTIKKELForbigått i anskaffelseskonkurransen - Hva nå?
På dagens seminar gikk vi blant annet gjennom situasjonen der en leverandør mener seg urettmessig forbigått i en anskaffelseskonkurranse. Hvilke verktøy har leverandøren tilgjengelig, og hva kan han oppnå?
LES ARTIKKELEtt år siden GDPR trådte i kraft i Norge – er regelverket gjennomført i din virksomhet?
LES ARTIKKELAvklarende høyesterettsdom om vederlagsjustering i entreprisekontrakter
Den 2. mai i år avsa Høyesterett en prinsipiell dom, som bør leses både av byggherrer og alle som inngår kontrakter med det offentlige. Høyesterett klargjør i dommen blant annet risiko for uklarheter i konkurransegrunnlaget mellom entreprenør og byggherre.
LES ARTIKKELVåre nye medarbeidere
ADVISO vokser, og vi har så langt i 2019 ansatt tre nye medarbeidere. Gjennom ansettelsen av disse, styrker vi vår profil og vi vil være ytterligere rustet til å dekke kundenes behov.
LES ARTIKKELEndring i reglene om formuesverdsettelse av aksjer
Regjeringen foreslår i et høringsnotat å endre verdsettelsesreglene for aksjer i nystiftede ikke-børsnoterte selskaper. Endringen medfører at den gunstige sideeffekten man kunne oppnå ved omorganiseringer fjernes. I tillegg foreslås det enkelte andre endringer i verdsettelsestidspunkt for aksjer i selskaper som har vært involvert i enkelte fusjoner.
LES ARTIKKELLovfesting av generell gjennomskjæringsregel
Med unntak av en særlig gjennomskjæringsregel knyttet til bortfall av generelle skatteposisjoner (typisk underskudd) ved skattemotiverte transaksjoner, baseres gjennomskjæring etter dagens regler på en ulovfestet norm. Når regjerningen nå foreslår lovfesting av en generell omgåelsesnorm, kan dette resultere en skjerping på enkelte områder.
LES ARTIKKELHva ligger i rollen som styremedlem - og hvilket ansvar?
Det å påta seg et styreverv gir spennende og lærerike muligheter til å bidra i selskapets strategi og utvikling. Det er imidlertid også viktig å være oppmerksom på at en som styremedlem påtar seg en formell rolle som også innebærer et nærmere angitt ansvar. Manglende etterlevelse av dette, kan i verste fall innebære erstatningsansvar.
LES ARTIKKELPersonvern
LES ARTIKKELEkstraordinært utbytte på grunnlag av mellombalanse
Aksjeloven regulerer hva som kan utdeles som utbytte. De alminnelige reglene for utbytte går ut på at det er balansen i selskapets sist godkjente årsregnskap som skal være beregningsgrunnlaget for utbytteutdelingen. Beslutningen om utbytte treffes i utgangspunktet på ordinær generalforsamling i forbindelse med godkjennelse av årsregnskapet, men kan også besluttes som et tilleggsutbytte på grunnlag av det fastsatte årsregnskapet (dersom det er utbyttegrunnlag for dette). Dette innebærer at ordinært utbytte kun kan utdeles basert på godkjent årsregnskap uten hensyn til den resultatutviklingen selskapet har i inneværende regnskapsår.
LES ARTIKKELTransaksjonsbistand til Avento AS
Den 1. mars 2019 ble det inngått avtale om salg av Avento AS til Visma.
LES ARTIKKELTvangsfravikelsesklausul
Tips fra ADVISO
LES ARTIKKELViktig avklaring om ansiennitetsprinsippet ved nedbemanning
Torsdag 28. februar 2019 avsa Høyesterett dom i den mye omtalte «Skanska-saken». Saken gjelder hvilken vekt en arbeidsgiver som er bundet av Hovedavtalen mellom LO og NHO må legge på ansiennitet i forbindelse med nedbemanning i virksomheten. Avhengig av hvor i media man befinner seg kan det se ut at begge sider har vunnet saken. Arbeidsgiversiden hevder for eksempel at det er avklart at ansiennitet ikke er alt, mens arbeidstakersiden hevder at det er avklart at ansiennitet står like sterkt som før.
LES ARTIKKELGeneralforsamling i aksjeselskap
Vi går nå inn i en tid hvor mange selskaper starter forberedelsene til generalforsamling. ADVISO gir en oppsummering av de viktigste reglene for avholdelse av generalforsamling i aksjeselskap.
LES ARTIKKELTransaksjonsbistand til Rome AS
Rome AS signerte 8. januar 2019 en avtale med Kongsberg Maritime AS om kjøp av Kongsberg Evotec AS. Selskapet er leverandør av dekkutstyr til offshore industrien og har ca 50 ansatte. Selskapet hadde i 2017 en omsetning på rundt NOK 121m og har hovedkontor i Ulsteinvik.
LES ARTIKKELVirkemiddel mot forsinkelse i leverandørkontrakter
Tips fra ADVISO
LES ARTIKKELOverføring av aksjer ved generasjonsskifte
Etter at arveavgiften ble opphevet i 2014 er behovet for økonomiske vurderinger knyttet til et generasjonsskifte ofte mindre. Det er imidlertid fortsatt viktig å gjøre de riktige vurderingene, slik at en får det resultatet en ønsker. Ikke minst er det viktig å unngå negative overraskelser i ettertid.
LES ARTIKKEL"Tar sikte på ferdigstillelse", "Planlagt innflytningsklar" osv.
Høyesterett har i to avgjørelser fra 2010/2011 slått fast at entreprenører ikke binder seg til en bestemt frist for ferdigstillelse etter bustadoppføringslova ved å bruke uttrykk i kontrakten som angitt i overskriften. I en nyere avgjørelse fra Frostating lagmannsrett av 11. november 2018 behandlet lagmannsretten spørsmålet om entreprenøren hadde bundet seg med grunnlag i følgende formulering: "Antas å være klar til overtakelse".
LES ARTIKKELOppdatering fra ADVISO - november 2018
ADVISO avholdt i oktober et seminar i samarbeid med SAGA Corporate Finance og investeringsselskapet Credo Partners med tema "Verdiskapning i små og mellomstore selskaper". Et av temaene som ble tatt opp var betydningen av en god aksjonæravtale mellom eksisterende eiere og eventuelle investorer når man skal inngå et partnerskap.
LES ARTIKKELNy viktig høyesterettsdom på arbeidsrettens område: Rett til å velge arbeidsgiver ved virksomhetsoverdragelse
I en dom avsagt 11 oktober i år har Høyesterett konkludert med at en virksomhetsoverdragelse som medfører tap av AFP-mulighet kan utløse valgrett.
LES ARTIKKELStatsbudsjettet for 2019
Regjeringen la i dag frem sitt forslag til statsbudsjett for 2019. I den forbindelse er det fremmet forslag om endringer i skatte og avgiftssystemet. Blant annet videreføres arbeidet med skattereformen i tråd med enigheten i stortinget, ved at skattesats på alminnelig inntekt reduseres videre ned til 22 %, og verdsettelsesrabatten for aksjer og driftsmidler ved beregning av formuesskatt, økes til 25 %. Videre foreslås også å utvide reglene for når et selskap er skattepliktig til Norge. Rentebegrensningsregelen utvides også for internasjonale konsern. Nedenfor følger en oversikt over de viktigste endringene for næringsdrivende. Vi vil følge opp med ytterligere beskrivelse av forslagene, og konsekvensene av disse i senere nyhetsbrev.
LES ARTIKKELTolkningsregler – Motstrid mellom kontraktdokumenter
I kontraktsforhold mellom profesjonelle parter består kontrakter av en rekke kontraktdokumenter. Kunden sender gjerne ut en tilbudsforespørsel til flere aktuelle leverandører, og mottar tilbud fra en eller flere. Deretter gjennomføres det normalt forhandlinger, eller i hvert fall avklaringer.
LES ARTIKKELOppdatering fra ADVISO - september 2018
I denne artikkelen har vi oppsummert noen av de mest sentrale endringer og nyheter innenfor relevante områder. Vi er selvsagt tilgjengelig for mer utfyllende beskrivelser.
LES ARTIKKELHvilke skader dekkes av entreprenørenes forsikringer?
Utgangspunktet etter de entrepriserettslige standardkontraktene (NS-kontraktene) er at entreprenøren har risikoen for skader som inntreffer frem til kontraktarbeidene er overtatt av byggherren. Det følger av de enkelte NS-kontraktene at entreprenøren derfor skal tegne forsikringer.
LES ARTIKKELFrister for når meldinger må være sendt for å bli registrert i Foretaksregisteret før årsskiftet - 2018
Foretaksregisteret har nå sendt ut informasjon om frister for når meldinger om kapitalendringer må være innsendt til Foretaksregisteret for å bli registrert før årsskiftet.
LES ARTIKKELPrøveordning for opptak og gjenbruk av forklaringer i norske domstoler
Stortinget vedtok i sommer regjeringens forslag om prøveordning for opptak og gjenbruk av forklaringer i norske domstoler.
LES ARTIKKELNy avgjørelse fra Høyesterett - Forkjøpsrett utløst ved tingsinnskudd til nystiftet, heleid aksjeselskap
Høyesteretts ankeutvalg avviste 26. juli 2018 anken i en sak om forkjøpsrett. Spørsmålet i saken var om tingsinnskudd av en eiendom fra den personlige eieren til et nystiftet, heleid aksjeselskap kunne anses som et salg som utløste forkjøpsrett for leietaker.
LES ARTIKKELViktigheten av et riktig faktum
Etter forvaltningslovens regler skal forvaltingsorganet påse at saken er så godt opplyst som mulig før vedtak fattes. I skattesaker har ikke skattemyndighetene en tilsvarende utredningsplikt og det vil dermed i det vesentlige være skattyter selv som må besørge at skattemyndighetene legger riktig faktum til grunn. I sin snevre form er dette mulig å forstå. Spørsmålet er imidlertid hvor langt skattemyndighetene kan tillate seg å anta et faktum som de selv ikke kan dokumentere og som skatteyter ikke vil være i stand til å motbevise gjennom formell dokumentasjon.
LES ARTIKKELSommerbrev 2018
Årsskiftet markerte 5 års dagen for ADVISO, og siden 2014 har toppen av Rasmus Rønnebergsgate 21 vært vår base. Her har vi hatt de gode samtalene med kundene våre, vært en jordnær og ærlig støttespiller, etablert forum, hold seminar og arrangert vårt årlige sildebord.
LES ARTIKKELByggherrens endringskompetanse - 15 % regelen. Hva med opsjoner?
Byggherren har etter samtlige entrepriserettslige standarder rett til å pålegge entreprenøren å utføre endringsarbeider. Endringsreglene gir byggherren kompetanse til ensidig å pålegge entreprenøren å utføre annet arbeid eller utføre arbeid på annen måte enn det kontrakten fastsetter.
LES ARTIKKELNår trer ny personvernlov i kraft i Norge?
I dag, 25. mai 2018, trer ny personvernlovgivning i kraft i EU. Som vi skrev i februar, varslet justisministeren at det ikke var sikkert at loven ville tre i kraft i Norge innen samme frist og i det siste har 1. juli vært datoen for ikrafttredelsen. Stortinget selv vedtok den nye personvernloven 22. mai, tre dager før forordningen trer i kraft i EU.
LES ARTIKKELMainytt fra Adviso - 2018
I vårt nyhetsbrev for mai vil vi kombinere et par korte faglige oppsummeringer av utvalgte emner.
LES ARTIKKELNy felles likestillings- og diskrimineringslov
Ny likestillings- og diskrimineringslov trådte i kraft i 1. januar 2018. Den erstatter lovene likestillingsloven, diskrimineringsloven om etnisitet, diskriminerings- og tilgjengelighetsloven og diskrimineringsloven om seksuell orientering, som nå er opphevet. Lovgiver ønsker å styrke diskrimineringsvernet ved å gjøre lovverket mer tilgjengelig for dem som har rettigheter etter loven, ved å samle diskrimineringsvernet i én lov
LES ARTIKKELStyremedlemmers inhabilitet – ikke en «snarvei» ut av ubehagelige og vanskelige saker
Spørsmål om habiliteten til styremedlemmer har blitt stadig mer aktuelt de seneste årene. En ser ofte at styremedlemmer har «meldt seg inhabile» på grunn av interessekonflikter. Habilitetsreglene kan være vanskelig både å forstå og praktisere – blant annet fordi vurderingene i stor grad er skjønnsmessige. For styremedlemmer er det viktig å være oppmerksom på at like viktig som å avstå fra deltagelse der en er inhabil, er plikten til å delta i behandlingen av og beslutte enkeltsaker, selv om det kan være ubehagelig å delta.
LES ARTIKKELAnsiennitetsprinsippets vekt ved nedbemanninger
NHO og LO har lenge vært uenige om ansiennitetsprinsippets vekt ved nedbemanninger. Striden gjelder tolkningen av Hovedavtalens § 8-2, som sier at ansienniteten «kan fravikes når det foreligger saklig grunn».
LES ARTIKKELTransaksjonsbistand til Mørenot
Mørenot Holding AS signerte 15. mars 2018 en avtale med FSN Capital V AS om salg av Mørenot-konsernet. Representanter fra eierfamiliene reinvesterer sammen med FSN Capital og vil dermed fortsette på eiersiden.
LES ARTIKKELGDPR-fristen kan bli utsatt
LES ARTIKKELVi har bistått Sperre
Sperre Mek Verksted AS signerte 15. februar 2018 en avtale med Norvestor Equity AS om salg av Sperre sin kompressorvirksomhet.
LES ARTIKKELEiendomsskatt på verk og bruk er vedtatt avviklet – langsomt…
Den 19. desember 2017 vedtok stortinget å avvikle eiendomsskatt på verk og bruk fra 1. januar 2019. Det vil si de vedtok å starte avviklingen, idet kommuner som til og med 2018 allerede har utskrevet slik eiendomsskatt, kan fortsette å innkreve denne i en nedtrappingsperiode på 6 år. Selv om en kan ha forståelse for kommunenes behov for å innordne seg de nye reglene, må det kunne stilles spørsmål ved den faktiske effekten av en slik langvarig nedtrapping.
LES ARTIKKELTvisteløsning ved voldgift eller ved de alminnelige domstoler
Hva er de vesentligste forskjellene ved tvisteløsning gjennom voldgift kontra de alminnelige domstoler?
LES ARTIKKELKommende seminar - våren 2018
Vi vil i løpet av våren 2018 invitere til blant annet følgende fagseminar:
LES ARTIKKELSkattemessig behandling av kryptovaluta
Det er anslått at mer enn 200 000 nordmenn har investert i kryptovaluta – og at en stor andel av disse er tilhørende på Vestlandet. De skattemessige konsekvensene av investering i disse nye instrumentene blir dermed stadig mer aktuelt.
LES ARTIKKEL#varsling
Nye regler for å styrke vernet av varslere trådte i kraft fra 1. juli 2017. Reglene medfører at mange arbeidsgivere nå må sette varsling på dagsorden. Den siste tiden har vi alle sett praktiske utslag av reglene i forbindelse med #metoo-kampanjen.
LES ARTIKKELNye personvernregler – hva betyr det for din virksomhet?
I mai 2018 får vi nye personvernregler i Norge. EU-parlamentet har vedtatt ny personvernordning (GDPR) som skal erstatte dagens personlovgivning i EU og loven vil også gjelde for Norge gjennom EØS-avtalen. For norske virksomheter innebærer dette at dagens personopplysningslov fra år 2000 og personopplysningsforskriften vil bli erstattet av personvernforordningen.
LES ARTIKKELAvklarende Høyesterettsdom for daglig leders personlige ansvar i aksjeselskaper.
Den 14. desember 2017 avsa Høyesterett enstemmig dom i sak om daglig leders personlige erstatningsansvar. Den daglige lederen for et skipsverft organisert som et aksjeselskap ble holdt personlig ansvarlig for deler av det tapet en av kreditorene hadde lidt som følge av at det var gitt mangelfull informasjon om sviktende økonomi i verftet, jf. ansvarsregelen i aksjeloven § 17-1 første ledd.
LES ARTIKKELVåre 5 år
Årsskiftet markerte 5-årsdagen for oppstarten av ADVISO. Vi var to advokater med en klar visjon om hvordan man kunne drive advokatvirksomhet i vårt distrikt. Etter å ha jobbet i et stort Oslo-basert advokatfirma som en liten aktør i systemet, var vi i 2012 klare for å stå på egne ben. Vi hadde lang erfaring i feltet og mye kunnskap om det lokale næringslivet. Vi ville rendyrke det forretningsjuridiske og jobbe nært kundene.
LES ARTIKKELBevissikring utenfor rettsak – et effektiv virkemiddel ved mistanke om ulovligheter
Fra tid til annen blir vi kontaktet av virksomheter som mistenker at en tidligere ansatt har tatt med seg forretningshemmeligheter til ny arbeidsgiver i konkurrerende virksomhet. Virksomheten er gjerne ganske sikker i sin sak, f.eks. fordi man opplever at kundene går til konkurrenten eller fordi omsetningen går merkbart ned. Problemet er likevel ofte at det ikke finnes bevismessige holdepunkter for å fremsette krav.
LES ARTIKKELForbered deg på BVP
BVP står for Best Value Procurement (prestasjonsinnkjøp) og er en innkjøps- og prosjektstyringsmetodikk hvor dialog og samspill er i fokus. Denne metodikken er utviklet ved Arizona State University i USA og er benyttet med stor grad av suksess i over 1700 prosjekter over en 20 års periode. Bare i Nederland er den brukt i over 300 prosjekter. I Norge er dette nytt, men slike konkurranser ser nå ut til å komme for fullt i bygge- og anleggssektoren.
LES ARTIKKELDue diligence
– hva er det, og hvorfor gjennomføre det?
LES ARTIKKELFersk uttalelse fra EFTA-domstolen som bryter med gjeldende anskaffelsesrett - kan føre til flere erstatningssøksmål
I en rådgivende uttalelse fra EFTA-domstolen av 31. oktober 2017 (E-16/16) fastslår domstolen noe som bryter med tidligere praksis i Norge.
LES ARTIKKELDagens terskelverdier i anskaffelsesregelverket gjør at leverandører må ta grep
Den nasjonale terskelverdien for kunngjøring i DOFFIN ble den 1. januar 2017 hevet fra kr 500 000,- eks. mva. til kr 1 100 000,- eks. mva. Dette var ett av flere virkemidler som skulle gjøre det enklere og mer fleksibelt å gjøre innkjøp etter regelverket.
LES ARTIKKELNy og viktig Høyesterettsdom om nedbemanning
Saken gjelder spørsmålet om det ved nedbemanning på grunnlag av ansiennitet skulle ha vært benyttet konsernansiennitet i stedet for selskapsansiennitet.
LES ARTIKKELForkjøpsrett og fusjon
Høyesterett fastslo nylig at en avtaleklausul som ga forkjøpsrett «ved salg» av fast eiendom, ikke ble utløst ved fusjon.
LES ARTIKKELStatsbudsjettet 2018
Regjeringen la i dag frem sitt forslag til statsbudsjett for 2018. I den forbindelse er det fremmet forslag om endringer i skatte og avgiftssystemet. Blant annet videreføres arbeidet med skattereformen i tråd med enigheten i stortinget, ved at skattesats på alminnelig inntekt reduseres videre ned til 23 %, og verdsettelsesrabatten for aksjer og driftsmidler ved beregning av formuesskatt, økes til 20 %. Nedenfor følger en oversikt over de viktigste endringene for næringsdrivende.
LES ARTIKKELHva slags skatt er formuesskatt - egentlig?
Valget er over, og de borgerlige partiene har startet arbeidet med å etablere ny regjering. Til tross for borgerlig seier forventer nok de fleste motstanderne av formuesskatt at avvikling av skatten nedtones også i den kommende regjeringsperiode. For bedriftseiere over det ganske land, er de borgerlige partienes håndtering av saken både i regjering og under valgkampen vanskelig å akseptere. Kan grunnen ganske enkelt være at debatten har kommet inn på feil spor og at en ikke lenger ser skogen for bare trær?
LES ARTIKKELKjøpesumsberegning ved virksomhetsoverdragelser - Blir faktisk kjøpesum det samme som avtalt/forutsatt på avtaletidspunktet
Ved kjøp og salg av selskaper og virksomhet vil partene ofte innlede dialog om kjøpesum i god tid før overtakelse av aksjene/virksomheten. Ofte kan det også gå en lang periode fra partene er enige, og signerer en avtale, til den faktiske overdragelsen skjer (closing). Hvem skal ha risikoen for selskapets utvikling i perioden fra avtaleinngåelse til closing?
LES ARTIKKELFrister for når meldinger må være sendt for å bli registrert i Foretaksregisteret før årsskiftet - 2017
Foretaksregisteret har nå sendt ut informasjon om frister for når meldinger om kapitalendringer må være innsendt til Foretaksregisteret for å bli registrert før årsskiftet. Det fremgår av meldingen fra Foretaksregisteret at de fleste meldinger nå kan registreres elektronisk, og at saksbehandlingstiden vil være kortere dersom registreringen skjer elektronisk via Altinn.
LES ARTIKKELKommunesammenslåing – regelverket om offentlige anskaffelser
Etter at kommunereformen ble vedtatt av Stortinget i juni 2015, er foreløpig status at 116 kommuner skal slås sammen til 46 nye kommuner. Antallet kommuner i Norge vil bli redusert fra 428 kommuner til 354 kommuner i 2020. Ålesund , Sandøy, Skodje, Ørskog og Haram kommuner er blant disse, etter at disse kommunene ble enige om å slå seg sammen til en ny kommune; Ålesund kommune.
LES ARTIKKELTEK17 er her - oversikt over sentrale endringer
Ny forskrift om tekniske krav til byggverk, TEK17, trådte i kraft 1. juli 2017. TEK10 ble opphevet fra samme tidspunkt.
LES ARTIKKELSommerbrev fra ADVISO - 2017
I vårt nyhetsbrev for juni vil vi kombinere korte faglige oppsummeringer av utvalgte emner med litt annen informasjon om ADVISO.
LES ARTIKKELAksjer som incentiv i arbeidsforhold - 2017
Bruk av aksjer som incentiv i arbeidsforhold reiser en rekke problemstillinger. Vår erfaring er at mens de aller fleste er oppmerksom på de skattemessige «fallgruvene», er det litt mindre bevissthet knyttet til hvordan de ansattes sin eierposisjon i selskapet bør reguleres.
LES ARTIKKELKartverket innfører nytt system for elektronisk tinglysing fra 18. april 2017
Kartverket har av regjeringen fått i oppdrag å tilrettelegge for elektronisk tinglysing av rettsstiftelser i fast eiendom. Det nye e-tinglysingssystemet som åpnes den 18. april 2017 legger opp til elektronisk kommunikasjon mellom bruker og tinglysingsmyndighet.
LES ARTIKKELAksjonæravtaler
En aksjonæravtale er et viktig redskap for å ivareta så vel aksjonærene som selskapets interesser. Selv om en gjør individuelle tilpasninger i vedtektene, er det vår erfaring at mange relevante forhold best reguleres gjennom en aksjonæravtale. I motsetning til selskapets vedtekter, kan innholdet i en aksjonæravtale gjøres konfidensiell. I tillegg kan eventuelle endringer gjøres relativt enkelt, mens vedtektsendringer krever nødvendig tilslutning i generalforsamlingen, samt registering i foretaksregisteret.
LES ARTIKKELForslag om forenkling av aksjeloven og stiftelsesloven
21. oktober ble utredning om ytterligere forenklinger i aksjeloven sendt på høring. Forslaget tar sikte på å lette de økonomiske og administrative byrdene for næringslivet, og tar særlig sikte på de små og mellomstore aksjeselskapene. Samtidig ble det sendt forslag til forenklinger i lovgivningen for stiftelser.
LES ARTIKKELStatsbudsjettet for 2017
6. oktober la regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett og nasjonalbudsjett for 2017. Flere av endringene som er foreslått er i tråd med de føringer som ble gitt ved statsbudsjettet for 2016 og den nye skattereformen.
LES ARTIKKELADVISO Gründerstipend
Gründere i etableringsfasen har et stort behov for juridisk bistand, derfor bidrar vi årlig med et gründerstipend som gir inntil 20 timer juridisk rådgivning.
LES ARTIKKELVi gratulerer Birgitte med advokatbevillingen
Etter to år som advokatfullmektig hos oss har Birgitte fått advokatbevilling.
LES ARTIKKELFrister for når meldinger må være sendt for å bli registrert i Foretaksregisteret før årsskiftet - 2016
Foretaksregisteret har nå sendt ut informasjon om frister for når meldinger om kapitalendringer må være innsendt til Foretaksregisteret for å bli registrert før årsskiftet. Det fremgår av meldingen fra Foretaksregisteret at de fleste meldinger nå kan registreres elektronisk, og at saksbehandlingstiden vil være kortere dersom registreringen skjer elektronisk via Altinn.
LES ARTIKKELStillingsvernet ved virksomhetsoverdragelse etter skipsarbeidsloven
Overdragelse av fartøy kan skje ved salg av et enkelt fartøy eller ved helt eller delvis salg av en virksomhet. Et spørsmål som ofte oppstår i den forbindelse er hvorvidt overdragelsen gir grunnlag for oppsigelse av mannskapet. Særlige hensyn innenfor skipsfarten har begrunnet en annerledes regulering og et til dels svakere vern av skipsarbeidere enn arbeidstakere på land: hensynet til skipsnæringens konkurransedyktighet. På denne bakgrunn har man blant annet unnlatt å gjennomføre EU-direktivet om virksomhetsoverdragelse i skipsarbeidsloven, slik det er gjennomført i arbeidsmiljøloven.
LES ARTIKKELEndringsforslag gir et mer omfattende varslingsregelverk
Arbeids- og sosialdepartementet la den 20. juni frem forslag til endringer i arbeidsmiljølovens regler om varsling, med den hensikt å styrke varslingsvernet. Forslagene vil gi et mer omfattende varslingsregelverk.
LES ARTIKKELRettsmekling – et smidig tvisteløsningsalternativ
En sivil tvist kan løses ved hjelp av rettsmekling i stedet for hovedforhandling og dom. Det går ut på at partene kommer fram til en avtale, kalt rettsforlik, ved hjelp av en mekler. Rettsmekleren er vanligvis en dommer fra domstolen. Dette er en raskere, mer effektiv og billigere måte å løse konflikten på. Rettsmekling er regulert i tvisteloven § 8-3 - § 8-7.
LES ARTIKKELRegelendringer fra 1. juli 2016 – skatt
Oversikt over viktige regelendringer på skatteområdet fra 1. juli 2016.
LES ARTIKKELUtvalg har evaluert reglene for garantistillelse i bustadoppføringslova
Etter bustadoppføringslova § 12 er entreprenører som inngår avtaler med forbrukere om oppføring av ny bolig forpliktet til å stille garanti for oppfyllelse av avtalen. Bustadoppføringslovas krav til garantistillelse ble betydelig skjerpet ved en lovendring som trådte i kraft 1. juli 2011. Den 19. juni 2015 varslet departementet at det var nedsatt et lovutvalg som skulle evaluere garantireglene i bustadoppføringslova. Et overordnet siktemål med evalueringen skulle være å kartlegge om dagens garantiregler fungerer hensiktsmessig når kostnadene ved ordningen sammenholdes med den forbrukerbeskyttelsen som oppnås. Utvalget la den 27. juni 2016 frem sin utredning og har blant annet foreslått følgende:
LES ARTIKKELSiste frist for å endre allerede eksisterende bedriftsintern aldersgrense er 30. Juni 2016
Fra og med 1. juli 2015 innført nye aldersgrenser i arbeidsmiljøloven. Hovedregelen om 70 års aldersgrense ble endret til 72 år og minimumsgrensen for lavere bedriftsinterne aldersgrense (lavere aldersgrense enn hva som følger av lovens hovedregel fastsatt av bedriften) ble endret fra 67 til 70 år.
LES ARTIKKELBetalingsgaranti
I usikre tider aktualiseres behovet for betalingsgarantier. Ved bruk av betalingsgaranti fra sine kunder kan leverandører begrense noe av sin risiko. Betalingsgaranti kreves ofte i form av bankgaranti, morselskapsgaranti eller garanti fra annet likvid konsernselskap. Uavhengig av hvem som stiller garantien har formuleringen av garantistens ansvar stor betydning. ADVISO gir en oppsummering av de viktigste forskjellene på ulike typer garantier.
LES ARTIKKELHusk å sjekke ligningsverdien på fast eiendom
Fristen for å levere selvangivelse for næringsdrivende og selskap er 31. mai 2016. Selskap som eier næringseiendom ved utgangen av inntektsåret skal også levere et eget skjema med beregnet likningsverdi av eiendommen.
LES ARTIKKELGeneralforsamling i allmennaksjeselskap
Vi går nå inn i en tid hvor mange selskaper starter forberedelsene til generalforsamling. ADVISO gir en oppsummering av de viktigste reglene for avholdelse av generalforsamling i allmennaksjeselskap.
LES ARTIKKELAksjer som incentiv i arbeidsforhold
Bruk av aksjer som incentiv i arbeidsforhold reiser en rekke problemstillinger som er viktig å være oppmerksom på. Vår erfaring er at mens de aller fleste er oppmerksom på de skattemessige «fallgruvene», er det litt mindre bevissthet knyttet til hvordan de ansattes sin eierposisjon i selskapet bør reguleres. Vi vil i dette nyhetsbrevet fremheve noen forhold som bør hensyntas ved etablering av slike incentivordninger.
LES ARTIKKELForslag til endringer i aksjeloven §§ 8-7 og 8-10, vedrørende oppkjøpsfinansiering
Nærings- og fiskeridepartementer sendte 2. februar ut forslag til endring av aksjelovens §§ 8-7 og 8-10 på høring. Formålet med endringen er å åpne opp adgangen til oppkjøpsfinansiering av aksjeselskaper.
LES ARTIKKELStart salgsprosessen tidlig
ADVISO har nylig avholdt et frokostseminar med tema «kjøp av salg av næringseiendom» hvor salgsprosessen var ett av temaene som ble behandlet. Vår erfaring er at selger og kjøper kommer for sent i gang med salgsprosessen og at viktige forhold ved transaksjonen ikke er avklart ved selgers aksept av budet til kjøper. En godt forberedt salgsprosess vil bidra til en bedre transaksjon for både selger og kjøper.
LES ARTIKKELLovforslag om konkurranse- og kundeklausuler i arbeidsforhold vedtatt
Tidligere i år fremmet regjeringen ved Arbeids- og sosialdepartementet nye regler om konkurranse- og kundeklausuler i arbeidsforhold. Lovforslaget ble oversendt til Stortinget og etter to behandlinger, ble lovendringen den 11. desember 2015 vedtatt i samsvar med Arbeids- og sosialkomiteens innstilling.
LES ARTIKKELNedbemanning – Fremgangsmåte og saksbehandling ved utvelgelse av overtallige ansatte
Nedbemanning og utvelgelse av arbeidstakere som skal sies opp, er et stadig mer aktuelt tema. Dårlige tider i oljesektoren påvirker tjenesteytende virksomheter og støttefunksjoner, og vi ser konsekvensene av dette i form av stadig flere nedbemanninger. Vi ser dessuten at omorganisering/omstrukturering har blitt en del av arbeidslivet generelt.
LES ARTIKKELForslag til ny skattereform
Samtidig med fremleggelsen av statsbudsjettet for 2016 la regjeringen frem forslag til ny skattereform. Deler av denne bærer preg av å være en fortsettelse av de endringene som ble varslet i de skatte- og avgiftsmessige delene av budsjettet. Hovedtrekkene i enkelt av de endringene som er foreslått gjengis i det følgende.
LES ARTIKKELStatsbudsjettet for 2016
Det har knyttet seg stor spenning til de skatte- og avgiftsmessige delene av budsjettet for 2016. Dette har vært forsterket av at regjeringen samtidig også la frem forslag til skattereform. Som tidligere år var det imidlertid heller ikke i årets forslag store overraskelser. Regjeringen viderefører arbeidet med å bedre rammevilkårene for norske selskaper. Skattelettet til norske selskaper kompenseres blant annet med økt skatt på utbytte. Den gradvise reduksjonen av formuesskatten fortsetter. Flere av endringene som inngår er foreslått utvidet i forslag til Skattereform. Skattereformen vil bli omtalt i et eget nyhetsbrev, men omtales også kort under relevante punkt nedenfor.
LES ARTIKKELNæringsdrivende utleiere fra hele landet må forholde seg til husleietvistutvalget fra 2016
LES ARTIKKELEU-dom om arbeidstid for mobilt ansatte
I en ny dom fra EU-domstolen tast det stilling til spørsmålet om arbeidstid for mobilt ansatte uten fast oppmøtested. Konkret var spørsmålet hvorvidt arbeidstiden også skulle omfatte reisetiden fra den ansattes bopel til første kunde, og tilbake til bopel fra siste kunde. Det avgjørende kriteriet for hva som er arbeidstid er ifølge EU-domstolen når den ansatte står til arbeidsgivers disposisjon.
LES ARTIKKELFrister for når meldinger må være sendt for å bli registrert i Foretaksregisteret før årsskiftet - 2015
LES ARTIKKELEndring av reglene for garantistillelse kan gi reduserte kostnader for byggenæringen
Tidligere i år fremmet regjeringen ved Arbeids- og sosialdepartementet nye regler om konkurranse- og kundeklausuler i arbeidsforhold. Lovforslaget ble oversendt til Stortinget og etter to behandlinger, ble lovendringen den 11. desember 2015 vedtatt i samsvar med Arbeids- og sosialkomiteens innstilling.
LES ARTIKKELSommerbrev fra ADVISO
I vårt nyhetsbrev for juni vil vi kombinere korte faglige oppsummeringer av utvalgte emner med litt annen informasjon om ADVISO
LES ARTIKKELAdviso støtter sosialt entreprenørskap
Gratis juridisk bistand til Spesialistbedriften
LES ARTIKKELFinansdepartementet foreslår å utvide fritaket for dokumentavgift
Finansdepartementet har gjennom et høringsnotat foreslått at det innføres dokumentavgiftsfritak ved overføring av grunnbokshjemmel til fast eiendom, når dette skjer i forbindelse med omorganiseringer som kan skje med skattemessig kontinuitet. Etter gjeldende rett kan fast eiendom som overføres ved blant annet fusjon og fisjon overføres uten at det utløses dokumentavgift, mens tilsvarende ikke er tilfelle ved omdanning av ANS, DA eller KS til AS.
LES ARTIKKELKonserninterne overføringer over landegrensen
I forbindelse med fremlegging av revidert statsbudsjett i dag, har regjeringen fremmet forslag til endring av beskatningen knyttet til konserninterne overføringer over landegrensene.
LES ARTIKKELRegjeringen foreslår nye regler i arbeidsmiljøloven om konkurranse- og kundeklausuler og rekrutteringsklausuler
LES ARTIKKELEndringer i arbeidsmiljøloven
Etter den sittende regjerings oppfatning gir ikke nåværende arbeidsmiljølov tilstrekkelig fleksibilitet for å møte et moderne næringsliv og familieliv. På denne bakgrunn har regjeringen foreslått en rekke endringer i arbeidsmiljøloven. Etter forutgående enighet mellom regjeringen og samarbeidspartiene Krf og Venstre ble endringene i natt ikke overraskende vedtatt i Stortinget. De viktigste og mest praktiske endringer angår arbeidsmiljølovens regler om midlertidig ansettelse, arbeidstid og arbeidsgrenser. Endringene vil innebærer vesentlig endringer i hvilke rettigheter og plikter som gjelder i ansettelsesforhold, både for arbeidsgiver og arbeidstaker.
LES ARTIKKELAllmenngjøring i fiskeindustrien
Fra 1. februar skal utenlandske arbeidstakere i fiskeindustrien arbeide under samme vilkår som norske arbeidstakere. Det er klart etter at tariffnemnda 27. november 2014 enstemmig vedtok å allmenngjøre deler av Overenskomsten for Fiskeindustribedrifter 2014-2016, etter krav fra LO. Allmenngjøring i fiskeindustrien blir dermed den femte allmenngjøringsforskriften LO har fått gjennomslag for de siste årene.
LES ARTIKKELADVISO Gründerstipend
ADVISO ønsker å bidra til nyskapning og vi vet at gründere i etableringsfasen har et stort behov for juridisk bistand.
LES ARTIKKELForslag om innføring av ny eierskatt – kapitalflukt?
Scheel-utvalget har som kjent foreslått å redusere skattesatsen for alminnelig inntekt, fra 27 % til 20 %. Dette ville isolert sett medført et betydelig skattelette både på selskaps- og personnivå. Tatt i betraktning at utvalget også foreslår at eierinntekter skilles ut som et eget skattegrunnlag med en skattesats på 41 %, vil forslaget – hvis det blir vedtatt – imidlertid kunne medføre en betydelig skatteøkning på eierinntekter.
LES ARTIKKELScheel-utvalgets forslag til nytt skatteregime
Som forventet foreslås en reduksjon av skattesatsen, men samtidig en økning av skattegrunnlaget. Forslaget er dermed tilpasset den internasjonale utviklingen.
LES ARTIKKELStatsbudsjettet for 2015
Regjeringen fortsetter arbeidet med å redusere skatter og avgifter. Likevel var det et relativt forutsigbart budsjett som ble lagt frem i dag. Formuesskatten reduseres, men samtidig skjerpes beskatningen på blant annet fast eiendom. Effekten blir derfor svært redusert for eiere av fast eiendom og eiendomsselskap.
LES ARTIKKELLokalt ansatt utenlandsk arbeidskraft – forenlig med verkstedsovernskomsten?
I den såkalte verftssaken av 5. mars 2013 fastslo Høyesterett at Tariffnemndas forskrift av Verkstedsovernskomsten for skips- og verftsindustrien er forenlig med EØS-retten og kan opprettholdes fullt ut. Avgjørelsen innebærer blant annet at verkstedsoverenskomstens bestemmelser om reisetillegg skal gjelde som minimumsrettigheter for all utstasjonert (utsendt) utenlandsk arbeidskraft. Høyesterett kommer imidlertid også med en bemerkning i saken. Denne har medført at det i ettertid er stilt spørsmålstegn ved gyldigheten av ordninger innenfor verkstedsindustrien vedrørende bruk av utsendt utenlandsk arbeidskraft; ordninger som innebærer at reisetilleggsbestemmelsene ikke kommer til anvendelse på disse arbeidstakerne.
LES ARTIKKELFrister for når meldinger må være sendt for å bli registrert i Foretaksregisteret før årsskiftet - 2014
LES ARTIKKELRegjeringen foreslår endringer i arbeidsmiljøloven
Regjeringen åpner for mer bruk av midlertidige ansatte og oppmyking av arbeidstidsbestemmelsene.
LES ARTIKKELAvklarende dom vedrørende gjennomskjæring ved fisjon med etterfølgende aksjesalg
Etter at den mye omtalte fritaksmetoden ble innført, har det vært stor diskusjon rundt hvorvidt det er adgang til å fisjonere ut eiendeler og deretter gjennomføre salg av selve aksjeselskapet. Den 12. mars 2014 ble det avsagt en enstemmig dom i Conoco Philips-saken som må anses å gi en avklaring av spørsmålet.
LES ARTIKKELBegrensning av fradragsrett for renter i konsern
De nye reglene om begrensning av fradragsrett for renter i konsern trådte i kraft 1. januar 2014. Rett før jul sendte Finansdepartementet på høring forslag til utfyllende forskrift om begrensninger i fradrag for renter i interessefellesskap. Høringsfristen er 14. februar og departementet foreslår at også forskriften skal tre i kraft 1. januar 2014.
LES ARTIKKELArbeidsrett og personvern
Spørsmålet om arbeidsgivers bruk av elektronisk kontroll- og overvåkningstiltak i arbeidslivet er et tema som har fått økt oppmerksomhet den siste tiden. Datatilsynet skal så langt i år ha mottatt rundt 8 500 henvendelser med spørsmål om data og overvåking i Norge. Av disse var hele 20 prosent knyttet til overvåking i arbeidslivet. I Dagens Næringsliv lørdag uttalte direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet at det er bekymringsfullt at mange arbeidsgivere ikke setter seg inn i regelverket.
LES ARTIKKELTilleggsproposisjon - statsbudsjettet for 2014
I dag la den nye regjeringen frem sitt korrigerte forslag til statsbudsjett og nasjonalbudsjett. Vi vil i dette nyhetsbrevet fremheve det de endringene vi antar vil ha størst betydning for våre kunder. Fjerning av arveavgiften er selvsagt sentralt i forslaget.
LES ARTIKKELVi har god innsikt i økonomiske aspekter ved juridiske problemstillinger
I forbindelse med juridiske problemstillinger kan økonomiske konsekvenser ofte være en sentral faktor for valg av løsning. Dette gjelder blant annet i forbindelse med kjøp og salg, omorganiseringer, skattemessige sammenhenger og generasjonsskifter.
LES ARTIKKEL