Endringer i forskrift om arbeid som utføres i arbeidstakers hjem
Den 22. mars sendte Arbeids- og sosialdepartementet ut på høring forslag til endringer i forskrift om arbeid som utføres i arbeidstakers hjem.
I Aktuell arbeidsrett – april 2021 skrev vi om arbeidsgivers adgang til å pålegge ansatte hjemmekontor og hvilke regler arbeidsgiver må passe på å følge for at ordningen skal være lovlig. Som vi redegjorde for, har vi på arbeidsrettens område siden 2002 hatt en egen forskrift om arbeid som utføres i arbeidstakers hjem, og utbruddet av koronapandemien har gjort at forskriften har blitt særlig aktualisert. Samtidig har det skjedd en samfunnsmessig og teknologisk utvikling de siste tiårene som har endret mulighetene og forutsetningene for hjemmearbeid. Det har derfor vært behov for å en gjennomgang og endringer i forskriftens bestemmelser.
Arbeids- og sosialdepartementet har nå sendt ut forslag til endringer i forskriften.
Endringsforslagene kan oppsummeres slik:
- Tydeliggjøring av forskriftens virkeområde. I dag gjelder forskriften ved arbeid hjemmefra som ikke er kortvarig eller tilfeldig. Departementet mener det er lite behov for særregler der hjemmearbeidet er kortvarig, sporadisk eller tilfeldig og derfor ikke behov for større endringer knyttet til forskriftens virkeområde. For å få en tydeligere bestemmelse, foreslås det å erstatte begrepet «tilfeldig» med «sporadisk». Med denne endringen i ordlyden mener departementet blant at hjemmearbeid som skjer av og til, men ikke i for stort omfang eller er en fast ordning faller utenfor forskriftens virkeområde. Hjemmearbeid som derimot skjer som en fast ordning kan etter departementets syn omfattes av forskriften, selv om ordningen ikke fastsetter nøyaktig når og hvor mye det skal arbeides hjemme i perioden. Hvor stort omfanget av hjemmearbeidet er, vil være et moment i vurderingen av om arbeidet er «sporadisk».
- Unntak fra kravet til skriftlig avtale der hjemmearbeid skyldes pålegg eller anbefalinger fra myndighetene. I dag er det krav om skriftlig avtale ved hjemmekontor som faller inn under forskriften, som blant annet må regulere omfanget av arbeidet, arbeidstid for hjemmearbeidet og forventet varighet mv. Departementet foreslår unntak fra kravet til skriftlig avtale der hjemmearbeid skyldes pålegg eller anbefalinger fra myndighetene. Arbeidsgiver i kan i slike tilfeller i stedet gi informasjon etter drøftinger med tillitsvalgte.
- Tydeliggjøring av at bestemmelsene om arbeidsmiljøet i forskriften også omfatter psykososiale forhold. Dagens forskrift stiller krav om at arbeidsgiver, så langt det er praktisk mulig, skal forsikre seg om at «arbeidsforholdene på hjemmearbeidsplassen er fullt forsvarlige.» I tilknytning til koronapandemien og den økte bruken av hjemmekontor, har arbeidstakernes psykososiale forhold vært et særlig tema. Med hensyn til enkelte negative effekter av hjemmekontor, mener departementet at krav til det psykososiale arbeidsmiljøet løftes frem og fremgår direkte av forskriften.
- Arbeidstilsynet gis kompetanse til å føre tilsyn med at bestemmelsene i forskriften blir overholdt. Arbeidstilsynet har i dag ikke myndighet til å føre tilsyn med forskriftens bestemmelser. Selv om tilsyn rettet mot arbeidsforhold i hjemmet vil kunne ha noen grenseflater mot arbeidstakers rett til privatliv, mener at bør være en viss kontrollmulighet også for reglene om hjemmearbeid – særlig dersom det i fremtiden blir en mer omfattende bruk av hjemmearbeid i deler av arbeidslivet.. Derfor foreslår departementet at Arbeidstilsynet gis kompetanse til å føre tilsyn med bestemmelsene i forskriften. I den forbindelse viser departementet også til at det i dag ikke er slik at tilsyn nødvendigvis krever at Arbeidstilsynet er fysisk tilstede i hjemmet til arbeidstakeren.
Departementet har også bedt om høringsinstansenes innspill om hvorvidt hjemmearbeid bør omfattes av de ordinære reglene om arbeidstid i arbeidsmiljøloven, eller om det er behov for særlige bestemmelser.
Høringsfristen er 23.07.21. Vi vil følge saken med stor interesse og bistår gjerne ved eventuelle spørsmål til bruk av hjemmekontor.
Publisert
Vær oppdatert på hva som skjer innenfor forretningsjus:
Vi sender ut nyhetsbrev når det skjer noe vi mener det er verdt å få med seg.
Meld deg på vårt nyhetsbrev.
Artiklene blir også lagt ut på vår Linkedin-side og Facebook-side hvis du heller vil følge oss der.