Seminar 11. mai: Hvem skal eie Sunnmørsbedriftene?

Sunnmørsbedrifter har tradisjonelt vært eiet og drevet av gründere som har bygget stein på stein og hvor eierskapet har blitt videreført til nye generasjoner. Også på Sunnmøre ser vi nå at noen velger å selge familiebedriften og forvalte den frigjorte kapitalen. Andre åpner bedriftene sine for nye medeiere som både tilfører kapital og kompetanse Hvordan kan bedrifter på Sunnmøre styrke sitt eierskap og sin kapitalbase uten at det medfører at bedriftene «flytter ut»?


Tid: 11. mai 08.30-12.00 (registrering og servering fra 08.00)
Sted: PIR, Keiser Wilhelms gate 21, Ålesund
Påmelding: Send påmelding på epost til post@adviso.noadviso-firsthouse-pir.svg

ADVISO i samarbeid med First House og Pir retter oppmerksomheten mot sunnmørsk eierskap og vekstpotensialet som tilgang til kompetent kapital utløser. Vi vil også se på mulighetene som oppstår i endringen fra å eie maskiner og utstyr til å kunne forvalte en kapitalbase.

Anja-Pir-Cowork.jpeg

Anja Solevågseide
– en av gründerne bak Pir – vil lede oss gjennom programmet. 


Innhold:

Fra aktiv eier av en familiebedrift til investor

Peder Stette vil fortelle historien om hvordan familievirksomheten Stette AS utviklet seg - først under eget eierskap, så gjennom fusjon med Optimar og deretter etablering av en betydelig kapitalbase gjennom salg av Optimar. Peder og hans familie forvalter nå midler som i betydelig grad benyttes til å etablere oppstartsbedrifter og styrke etablerte bedrifter på Sunnmøre. Peder vil gi innblikk i deres tankesett, ideer og mål for fremtiden både på kort og lang sikt. I tillegg vil han reflektere rundt eierskap og hvordan ulikt eierskap kan utvikle bedrifter.


Slik treffer du blink hos bærekraftsinvestoren

Yngve Tvedt er grunnlegger og Chief Investment Officer i Norselab. Han har medvirket til en rekke norske suksesshistorier, både som medgrunnlegger og investor. Under beltet har han selskaper som Documaster, Disruptive Technologies og Skitude. Yngve vil fortelle om Norselab sin investeringsprosess og hva de ser etter når de investerer. 

Norselab er Norges ledende investor for meningsfylte selskaper. Med ambisjon om å bidra til en positiv endring i verden, investerer de både kapital og kompetanse i selskaper som gjennom produktene og tjenestene sine påvirker mennesker, miljø og planeten i en positiv retning.


Investeringsstrategi – sett fra et «family-office»

Flakk Gruppen får stadig henvendelser om potensielle investeringer. Investeringsdirektør Lasse Viken Kjønstad vil fortelle om konsernets investeringsprofil og hva de ser etter i mulige investeringer. 

Flakk Gruppen er et familieeid konsern som har sitt utspring i etableringen av Spjelkavik Barnevognfabrikk i 1933. I dag omfatter virksomheten et vidt spekter av bedrifter innen blant annet tekstil, fasadeprodukter og reiseliv. Lasse Kjønstad vil også gi en presentasjon av konsernets spennende utvikling gjennom en periode på nærmere 90 år. 


Når eierskap på Sunnmøre skifter hender – godt eller gale?

Hvilke konsekvenser kan det få for selskapet, kompetansemiljøet på Sunnmøre og samarbeidspartnere at tradisjonelle sunnmørske virksomheter havner hos andre eiere?

Jan Rune Hurlen fra Sparebank 1 SMN og Ole-Reinhart Notø fra ADVISO vil reise relevante spørsmål og dele erfaringer sett fra sine ståsted som finansiell aktør, rådgiver og styremedlem.


Transaksjonsstruktur

En vellykket salgsprosess krever god forberedelse og vurderinger knyttet til hvordan transaksjonen bør gjennomføres. Ofte vil det være behov for å tilpasse selskapsstrukturen i forkant av en transaksjon. Transaksjonsstrukturen vil også bero på hvorvidt det skal gjennomføres re-investeringer fra dagens eiere.

Advokatene Runar Nordby Johnsen og Martin Olsen Høye fra ADVISO har bistått i forbindelse med salg av flere bedrifter de siste årene, og vil dere erfaringer og råd. 


Et annerledes venturefond

Steffen Pauschert og Even Ovnerud er grunnleggere av Oxidane Venture. Selskapet investerer i startup-bedrifter i skjæringspunktet mellom teknologi og vann. Oxidane er per i dag involvert i 10 prosjekter, hvorav to er lokalisert i vår region.

Steffen og Even vil fortelle litt om selskapets reise så langt, og hva de ser etter når de vurderer ulike investeringsobjekter.


Hvordan vil ulike investorer tenke? 

Det er et stort univers av kjøpere der ute; Hva er forskjellen på industrielle kjøpere, finansielle kjøpere og «family office» kjøpere? Hva er fordeler og ulemper med passive kontra aktive eiere, eller minoritetskjøpere kontra majoritetskjøpere?

Ivan Alver fra Saga Corporate Finance vil gjennomgå de forskjellige alternativene, og dele sine erfaringer.  Saga er en spesialisert rådgiver for salg av virksomheter for private eiere. Saga er eksklusivt medlem i Global M&A Partners med ca 400 kollegaer i 35 land. Ivan er partner og styreleder i Saga samt styreleder i Global M&A Partners.  


Synlighet – både mulighet og fare

Mange virksomheter ønsker å være synlig i media for å tiltrekke seg kunder og investorer. Hva kjennetegner de som lykkes, og hva kan gå galt?

Hans-Christian Vadseth i First House hjelper mange bedrifter med mediehåndtering og gir sine råd og advarsler.

Seminaret vil avsluttes med en paneldiskusjon. Mer informasjon om denne vil komme.

Publisert

Vær oppdatert på hva som skjer innenfor forretningsjus:

Vi sender ut nyhetsbrev når det skjer noe vi mener det er verdt å få med seg.
Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Artiklene blir også lagt ut på vår Linkedin-side og Facebook-side hvis du heller vil følge oss der.